НДСВ и СДС единни, че с вота БСП бяга от петролния скандал

Поисканият от БСП вот на недоверие е опит да се отвлече общественото внимание от "мазния скандал", в който социалистическата партия е замесена.
Зад тази теза застанаха и управляващите от НДСВ, и синята опозиция след като депутатите от Коалиция за България и Изпълнителното бюро на БСП решиха до края на февруари да внесат вот на недоверие към правителството на Сакскобургготски, заради социалната му безотговорност.

Лидерката на СДС Надежда Михайлова още в неделя заяви пред БНР, че исканият от БСП вот е опит да се измести вниманието от скандала с петролните сделки със Саддам Хюсеин.

Вторият списък на подкупени от режима на Саддам излиза до седмици

Главният редактор на багдадския седмичник Ал Мада Фахри Карим заяви днес за арабското електронно издание Иляф, че до няколко седмици ще публикува втори списък с имена на арабски и чужди политици, интелектуалци, журналисти, вестници и политически партии, които са получавали подаръци от тайните служби на Саддам Хюсеин.

още

Председателят на Народното събрание Огнян Герджиков днес заяви, че има основателно подозрение, че с вота на недоверие БСП цели да отклони вниманието от твърденията за финансирането ѝ от режима на Саддам Хюсеин.

Според Герджиков опозицията търси във всеки конкретен случай удобната формула, за да напомни за себе си. Право на опозицията е да реши по какъв ред и какво ще бъде основанието за атакуване на управлението, решили са да е за социалната политика, можеше със същия успех да бъде всяка друга политика, посочи той.

Говорителят на кабинета Димитър Цонев коментира, че целта на вота е да бъдат решени вътрешнопартийни проблеми на БСП. Според него социалистите действат по този начин не за пръв и не за последен път.

Обявявайки, че БСП ще внесе вот на недоверие и се готви да управлява след избори наесен, лидерът Сергей Станишев не скри задоволството си, че очакваният втори списък на "Ал Мада" на подкупените от режима на Саддам политици, не излезе тази събота и неделя.

В първия списък БСП фигурираше с 12 милиона барела петрол, получени по времето, когато лидер на партията е бил сегашният президент Георги Първанов. В паниката след това се разбра, че фирмата на Петър Манджуков "Машиноекстрот" е сключила сделка по програмата на ООН "Петрол срещу храни", представлявана от члена на ВС на БСП проф. Захари Захариев.

Днес обаче главният редактор на багдадския седмичник Ал Мада Фахри Карим заяви за арабското електронно издание Иляф, че до няколко седмици ще публикува втори списък с имена на арабски и чужди политици, интелектуалци, журналисти, вестници и политически партии, които са получавали подаръци от тайните служби на Саддам Хюсеин.

Ако скандалът с фондация "Демокрация" е вътрешно партиен проблем на СДС, то петролният скандал и връзката му с БСП трябва да бъде изяснен докрай, защото стига до държавния глава, коментира депутатът от "Новото време" Емил Кошлуков в Стара Загора.

Колкото по-бързо се изясни петролната афера, толкова по-добре, още повече, че е недопустимо името на една партия, която се кани да управлява да е замесено в международен скандал с такива размери, заяви Кошлуков, цитиран от БНР. Сегашният елит е деморализиран и неспособен да управлява, статуквото на прехода е негодно за употреба и трябва да бъде разбито, посочи Кошлуков. Ако бъде приет новият избирателен кодекс, 50 на сто от сегашните партии ще слязат от политическата сцена, коментира депутатът от "Новото време".

Нововремецът Димитър Ламбовски заяви, че едно успешно ново управление изключва участието на БСП. Според него времето за генерален ремонт на кабинета е отминало и сегашното правителство съществува с подкрепата на БСП.

Във вторник Парламентарната група на НДСВ ще решава кой да оглави анкетна комисия, която ОДС поиска да проучи дали БСП или свързани с нея фирми са получавали петрол от режима на Саддам. От НДСВ заявиха, че идеята на лидера Сакскобургготски е комисията да бъде оглавена от СДС - инициаторите за тази комисия. От ДПС обаче настоявали човек от мнозинството да ръководи проучването, защото се опасявали, че СДС ще са пристрастни.

80 на сто е сигурно, че председателят няма да е от мнозинството, коментира Mediapool. Bg зам. председателят на ПГ на НДСВ Борислав Цеков.

Споделяне

Още от България