НДСВ иска да задължи президента да слее изборите за НС и ЕП

НДСВ стартира в сряда подписка открита за всички парламентарно представени партии за промени в конституцията, които да позволят едновременното провеждане на избори за Народно събрание и Европейски парламент през юни. Това съобщи в сряда в кулоарите на НС Камелия Касабова. По думите ѝ с промените президентът ще бъда задължен да слее двата вота, които да се проведат в работен ден.

Огнян Герджиков обясни, че и сега президентът има възможност да свика двата вота в един и същи ден, но в промените ще е записано, че това ще му бъде вменено като задължение. "Едва ли ние трябва да бъдем единствената европейска държава, която е чак толкова богата, че да си позволи да прави двойни харчове", коментира още юристът.

Депутатът от левицата и шеф на правната комисия Янаки Стоилов каза пред журналисти, че това са два два различни вида избори и не могат да се сливат механично.

Герджиков обаче заяви, че дори и коалиционният им партньор БСП да остане на същата позиция, НДСВ ще внесат подписката, когато бъдат събрани необходимия брой 60 подписа.

Друга предложена от жълтите промяна в конституцията урежда предсрочното прекратяване на мандат на народен представител, който е осъден за умишлено престъпление. Изменението обхваща и частния случай на "купуване на гласове", поясни Касабова.

С друга промяна НДСВ предлага да се отнеме правото на народни представители, влезли в парламента от една политическа сила, да се обявяват за независими или да сменят парламентарната си група. За такива случаи жълтите предвиждат прекратяване на депутатския мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от България