НДСВ иска фонд “Проекти” за усвояване на средствата от ЕС

НДСВ иска фонд “Проекти” за усвояване на средствата от ЕС

НДСВ ще настоява в бюджета за 2007 г. държавата да заложи фонд “Проекти”, който да подпомогне подготовката на общините и малките и средни предприятия (МСП) за усвояване на средствата от европейските фондове. Това съобщи в сряда депутатът от НДСВ Лидия Шулева по време на дискусия, организирана от царските депутати с участието на министъра на финансите Пламен Орешарски и вицепремиера и министър на образованието от НДСВ Даниел Вълчев.

Шулева предупреди, че ако държавата още през тази година не задели средства, с които да подпомогне общините и МСП, няма да има усвояемост на фондовете не само през 2007 г, но и през 2008 г. По думите ѝ, тази година процесът трябва да започне с някакви кредити, но през 2007 г. задължително трябва да се предвиди фонд.

Бившият социален, а след това и икономически министър в кабинета “Сакскобургготски” констатира, че към момента няма стартирала реална подготовка за усвояването на средствата от Европейския съюз.

Шулева приблизително изчисли, че ако трябва 5% от сумата на проекта да се отдели за проектиране, въпреки че стандартното е 12%, на една община ще ѝ трябват 300 хил. лв, които тя няма как да отдели от бюджета си.

Същият проблем съществувал и при малките и средни предприятия. Там обаче има възможност да се използват същите гаранционни схеми, които съществуват и досега, но да се отпускат по-големи суми. Вместо досегашните 20 хил. лв. кредитите може да са в размер до 100 хил. лв., след като Европейската комисия определя 200 хил. лв. като максималната допустима сума, която не се счита за държавна помощ в нарушение на правилата за конкуренция, обясни още Лидия Шулева.

От изказването на Шулева стана ясно още, че, според нея, средствата от Европа трябва да бъдат насочени към изостаналите райони, за да се даде тласък на развитието им.

Преди няколко месеца министърът на държавната администрация от квотата на НДСВ Николай Василев изрази позиция, че държавата трябва да инвестира в сектори, които да изтеглят икономиката. На противната позиция застана вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, който е от квотата на левицата. По думите на Калфин, пренебрегването на изостаналите региони крие сериозни рискове, които не са за подценяване.

По време на дискусията депутатът Яни Янев отбеляза, че НДСВ смята за приоритетни сфери на национално съфинансиране по европейските фондове онези дейности, които могат да изтеглят икономиката. Той определи като приоритет за неговата партия развитието на човешките ресурси, на конкуренцията, на МСП, както и балансираното развитие на регионите.

По-късно за Mediapool бившият социален министър от предишното правителство Христина Христова уточни, че все още в НДСВ няма единна позиция дали средствата от европейските фондове трябва да се насочат към райони и сектори “локомотиви”, които да “изтеглят” българската икономика в първите години на членството или трябва да се инвестира в изостаналите райони. Нито един от крайните варианти не е приемлив, обясни още Христова.

Въпреки че преди няколко месеца Лидия Шулева лансира идеята за създаването на специализиран орган и специализирана администрация, която да координира действията по усвояването на фондовете, в сряда тази теза беше преповторена само от Яни Янев, но не и от Шулева.

В доклада си по време на форума финансовият министър Пламен Орешарски обясни, че в момента предприсъединителните програми ИСПА и ФАР отделят средства за подготовка на проекти и развитието на административния капацитет. Орешарски допълни, че 4% от средствата от структурните и кохезионния фонд на съюза също са за проектиране и техническа помощ.

Едновременно с това вече е постигната договореност с ЕИБ, ЕБВР и Световтата банка за ефективно съдействие при усвояването на европарите. Орешарски обаче не спомена дали това е координирано с МВФ и как ще бъдат спазени ограниченията, които налага международната финансова институция.

Финансовият министър изрази задоволство, че държавата трябва да подпомогне с по-малък процент съфинансиране – 15% вместо коментираните доскоро 20-25%. Това ще се осигури допълнителни резерви извън планираните за подготовка на проекти, обясни още Орешарски.

Той изрази надежда, че с приключването на процеса на финансова децентрализация към 2009 г. общините вече ще имат достатъчен капацитет сами да финансират проекти. Дотогава по инициатива на строителното министерство и с помощта на ЕБВР ще бъде създаден кредитен фонд.

Пламен Орешарски призова още да не се предлага безцелно създаване на фондове, които биха могли да разпилеят финансовия капацитет, а да се търсят възможности за укрепване и по-пълноценно използване на действащите.

По оценка на експерти, в бюджета за 2007 г. допълнително трябва да бъдат заложени около 1 млрд. лв. за проектиране и финансиране на одобрените вече проекти по европейските фондове. Амбициите на България са да се изравни с “отличника” по усвояване на средства през първата година от 10-те нови членки на ЕС – Полша – която е достигнала 30%.

Опасенията на скептиците са, че страната ни може да не усвои нищо и да се превърне в нетен вносител в бюджета на Евросъюза. Като допълнителен мотив за това е фактът, че в доклада на ЕК през октомври 2005 г. България получи “червен картон” за глава 21 “Регионално развитие” заради липсата на административен капацитет за усвояване на средствата от ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?