НДСВ иска ОДС с министри в управлението

НДСВ желае да се стигне до такова коалиране с ОДС, при което ще има пряко участие в изпълнителната власт. Това заяви шефът на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов в интервю за радио "Свободна Европа".

НДСВ и ОДС все още не са разисквали конкретни министерски постове. Ако се стигне до споразумяване по основните акценти, нормално е те да бъдат отразени в писмена форма, каза Панайотов. Преговорите досега били по програмите на отделните политически сили. "Когато има идея за създаване на трипартийна коалиция, очевидно, ако назрее моментът, ще трябва да се водят разговори вече и евентуално между трите политически сили едновременно", каза Панайотов.

Той заяви, че НДСВ няма ултимативно изискване към ДПС бъдещите членове на правителството да не са били сътрудници на бившата ДС. По отношение на номинираните от НДСВ ще бъде спазена принципната позиция на НДСВ. Както е известно, НДСВ извади от листите си всички явни и картотекирани сътрудници на бившата ДС и РУ на ГЩ.

ДПС не е удовлетворено от хода на преговорите с НДСВ, според източници от ДПС. Въпреки активните срещи между двете политически сили, няма никакви конкретни договорености, още по-малко писмено закрепени взаимни ангажименти. Тъй като Доган доста шумно и категорично обяви бъдещото участието на ДПС в управлението още преди изборите, в момента нямал много свобода за маневри и за отмятане от вече заявеното участие.

Още от България

Изненадани ли сте, че Антикорупционната комисия не откри нередности около "Апартаментгейт"?