НДСВ издигна химика Борислав Великов за шеф на парламента

ПГ на НДСВ издигна зам.- шефа на групата Борислав Великов за председател на Народното събрание. След неуспешния опит за повторното издигане на сваления шеф на парламента Огнян Герджиков, НДСВ ще предложи кандидатурата на химика по образование Великов да бъде гласувана още на първото за тази седмица заседание на парламента в сряда.

Надявам се, че ще се справя, коментира Великов пред радио Нова Европа.

До последно НДСВ изтъкваха, че и Камелия Касабова, и Анелия Мингова, и Даниел Вълчев, са отлични кандидатури за председателския пост на НС, най-вече защото са уважавани и опитни юристи.

Помолен да коментира рязката промяна на критерия, Великов заяви: "Не съм юрист, но в крайна сметка се сметна, че ще бъда представител на неюристите в парламента, които все пак са повече".

Решението бе взето на извънредно заседание на групата в понеделник по обед, в което участваха около 40 народни представители или по-малко от половината. Съгласието на други 15 - 20 царски депутати било взето по телефона, уточниха от ръководството на ПГ НДСВ.

Великов е единствената кандидатура за шефския пост, одобрен единодушно от царистите. Председателят на парламентарната група Станимир Илчев съобщи, че зад номинацията на Великов ще застанат и двамата коалиционни партньори в управлението ДПС и Новото време, които дали положителен знак на предварителните консултации с НДСВ.

Веднага след решението на групата Великов влезе на среща с Новото време.

През уикенда лидерът им Емил Кошлуков постави като условие за съгласието им да се уволни шефа на Съвета по законодателство към НС Васил Мръчков, който бе главен прокурор по време на т.нар. "възродителен процес".

Пред Нова Европа Великов каза, че все още не е формирал мнение дали Мръчков трябва да бъде отстранен. Нововремци междувременно са уверили зам.-председателя на ПГ на НДСВ, че ще го подкрепят категорично за шеф на парламента.

Условието за оставката на Мръчков е само пожелателно, а не императивно, обясни за Mediapool Недялко Калъчев от Новото време малко след като премиерът обяви промените в кабинета и включването на нововремеца Мирослав Севлиевки като министър на енергетиката.

Химикът Борислав Великов остана единствена кандидатура за шеф на парламента, след като трима юристи - Касабова, Мингова и Вълчев отказаха да се кандидатират за овакантеното от Герджиков място. Мингова и Вълчев се оттеглиха в полза на Касабова, но сегашната зам.- шефка на парламента категорично отказа да седне на поста на бившия председател с моралното обяснение, че това би означавало да приеме недостойния, по думите ѝ, начин, по който Огнян Герджиков бе свален.

Попитан защо толкова много номинации за председател на парламента бяха оттеглени, Илчев предположи, че е заради отговорността на поста в последните месеци на мандата, или поради лични причини.

Огнян Герджиков бе освободен преди повече от две седмици с гласовете и на Новото време и лявата и дясната опозиция. Миналата седмица хората на Кошлуков отказаха да подкрепят Герджиков за повторното му номиниране - което бе първият вариант на НДСВ, тъй като бяха пакетирали подкрепата си с преговорите за смени в кабинета, а те още не бяха привършили.

В понеделник друг претендент за поста шеф на парламента - юристът Борислав Ралчев, определи кандидатурата на Великов като "сериозна". Великов е възпитан и високо интелигентен човек и макар да не е юрист, опитът му, натрупан в ръководството на групата, е достатъчен да се справи с поста на председател на парламента, изтъкна Ралчев пред журналисти след заседанието на групата.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?