НДСВ излиза самостоятелно на местните избори в големите градове

В големите областни градове НДСВ ще се мъчи да играе само на изборите. Това съобщи след днешното заседание на Политическия съвет на партията председателят на предизборния щаб Валентин Церовски. Запитан дали според него НДСВ има шанс да спечели изборите в София, той отговори: "Аз твърдя, че Орешарски и Овчаров нямат шансове".

Церовски представил на членовете на ръководството анализ от Международния републикански институт, както и резултатите от социологическите изследвания на три различни агенции, от които ставало ясно, че партията тръгва към местните избори от доста неизгодна позиция. "Но процентите ни са по-добри от СДС", побърза да добави той. Изследванията сочели две трайни тенденции - спад в доверието към НДСВ в резултат на начина, по който упражняват властта, и деполитизация на електората. Въпреки това управляващите били решени да участват сериозно на изборите и дори "да ги печелят". От думите на Церовски стана ясно, че жълтите ще се опитат да привлекат на своя страна именно деполитизирания електорат.

На днешното заседание членовете на ръководството на НДСВ са одобрили структурата на централния и на местните предизборни щабове, както и правилата за взаимодействие между членовете на щаба с политическия съвет, депутатите и изпълнителната власт. Окончателно правилата ще бъдат одобрени на Националния съвет на партията на 30 май. Тогава ще се одобри и политическата рамка за евентуалните коалиции на изборите - тоест списъка на евентуални партньори, както и на партии, с които управляващите не би трябвало да се сдружават за вота.

Към щаба е създадена и специална комисия, която да реши какви са необходимите законодателни промени във връзка с местния вот.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?