НДСВ измести конгреса си за юни заради евроизборите

НДСВ реши да насрочи конгреса си за 3 юни. Това съобщи в петък след заседанието на Националния съвет (НС) зам.-председателят на партията Милен Велчев.

На най-висшия си форум жълтите ще сменят името си, ще променят устава си, ще изберат ново ръководство и ще направят отчет на партийната си дейност, резюмира Велчев.

Той призна, че конгресът ще е повече от месец по-късно от първоначално предвиденото заради предстоящите евроизбори, тъй като “активът ще се разконцентрира в работата си по подготовката на конгреса и представянето на вота”.

“Провеждането на конгреса непосредствено след изборите за Европейски парламент ще даде възможност делегатите да преценят по-добре промените в обществените нагласи и в частност в НДСВ”, обясни Велчев.

Според другия зам.-шеф на царистите Соломон Паси, ако НДСВ си смени името преди изборите напролет, което е основна задача на бъдещия конгрес, то това няма да е в тяхна полза, тъй като няма да са разпознаваеми от електората си. “Името в сегашния си вид е изиграло своята роля, крайно неподходящо е да го променяме непосредствено преди изборите”, обясни Паси. Пък и това щяло да създаде проблеми при регистрацията на партията за вота.

Една от трудностите пред жълтите била как да сменят названието си, без да се смени емблемата, с която са разпознаваеми – Национално движение Симеон Втори. За това те са сформирали специална комисия под ръководството на Камелия Касабова, която селектира предложенията за нови имена.

На въпрос колко депутати от НДСВ смятат, че могат да вкарат в ЕП, говорителят на партията Станимир Илчев коментира, че максимално добрите резултати били “между петима, трима или двама”. Според него доброто представяне на изборите “ще зависи в огромна степен от активността на избирателите”.

В речта си на Националния съвет лидерът на партията Симеон Сакскобургготски е подчертал, че изборите за евродепутати са много важни. “Нека не забравяме, че в ЕП ще се приемат закони и нормативни документи, които директно ще влияят на развитието на нашата икономика, селското стопанство, а и на други сектори на обществения живот”, посочил партийният лидер.

Сакскобургготски е начертал пред съпартийците си и други приоритети – максимална мобилизация на структурите и ангажираност в евроизборите и местните избори, които ще са наесен, повишаване на избирателната активност, както и “максимално отваряне на местните клубове на НДСВ за хората”.

На жълтия форум е било отчетено още, че част от потенциала на НДСВ не е разгърнат изцяло и лидерът е посъветвал царистите да “избягват публични политически войни, хабене на енергия, сътрудничество с други политически сили и да не придават допълнителен емоционален характер на събития, които са в развитие”.

На въпрос с кого могат да си партнират на двата предстоящи избора, Станимир Илчев отговори, че извън спектъра на НДСВ са формации с крайни политически платформи, ксенофобски организации, трудно предсказуеми партии и пр.

НДСВ още не било решило точно за отношенията си с партията на столичния кмет Бойко Борисов, тъй като около ГЕРБ “няма ясна координатна система”. “В ускорено движение е ГЕРБ, предпочитаме да изчакаме и да видим какво е това движение”, обясни Илчев.

Потърсена за коментар, политическият партньор на ГЕРБ за евроизборите Анастасия Мозер, главен секретар на БЗНС - НС, заяви, че все още няма политическо решение за партньорство с НДСВ и добави, че не е логично да се коментират така хвърлени изказвания. Другият партньор на ГЕРБ Димитър Абаджиев заяви, че разговори между НДСВ и дясноцентристкото обединение, в което е неговата формация, нямало.

“Не може да има такива разговори, тъй като НДСВ е в управляващата коалиция”, коментира  Абаджиев.   

Споделяне

Още от България