НДСВ извади почти неизвестни кандидати за евродепутати

НДСВ извади почти неизвестни кандидати за евродепутати

И НДСВ представи официално в събота своята листа с кандидат-депутати за Европейския парпламент. Това стана в присъствието на лидера на партията Симеон Сакскобургготски, цялото партийно ръководство, депутатите и министрите в правителството на Станишев от квотата на НДСВ. 

Не се оправдаха спекулациите, които се вихреха до самото обявяване на листата, че в нея ще има известни лица, че дори водач ще е Сакскобургготски.  

Представената листа е от лица, повечето от които са почти напълно неизвестни на широката общественост. В списъка влизат 11 жени и 7 мъже.  

Водач на листата е Биляна Раева, магистър по икономика в Полша. Живяла е в Холандия, Италия, Полша, Испания и Белгия. Тя е родом от Варна. 
Втори в листата е Аспарух Панов, бивш народен представител в 36 Народно събрание от СДС и член на Радикалдемократическата партия по това време. Бил е вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Трета е сегашният евродепутат Антония Първанова, която упорито бе спрягана за водач на листата до навечерието на обявяването ѝ. Четвърта в листата е юристът Радостина Иванова, която в момента работи в Европейската комисия. Пета е Олга Борисова, родена в Русия, преподавател в Американския университет в България. Била е съветник по въпросите на държавната администрация. 

Шести е Иван Иванов, юрист от Хасково. Изпълнителен директор е на Европейския ромски информационен офис в Брюксел. Седма е Меглена Русенова, председател на Женската либерална мрежа в Пловдив. Тя е един от учредителите на НДСВ.

Осми е филологът Любомир Георгиев, директор на Езиковата гимназия във Видин. Девета е адвокат Наталия Казакова, управител на "Винпром" Русе и бивш кандидат за кмет на града от 2005 година. Десета е Елена Канева, лекар от Стара Загора, директор на РИОКОЗ в Стара Загора.

Единадесета е икономистката Людмила Андреева, член на Либералната младежка асамблея на НДСВ. Дванадесети е Бисер Ялъмов, икономист и председател на Агенцията по туризъм по време на кабинета на Симеон Сакскобургготски. Тринадесети е юристът Йордан Тужаров от Сливен. Четиринадесета е Петя Хантова, член на Националния съвет на НДСВ, юрист от Благоевград. Петнадесети е Николай Кирилов, икономист от Лом, общински съветник от НДСВ в града. 

Шестнадесета е бившият заместник-областен управител на Ямбол Мария Димитрова. Седемнадесета е икономистът Мария Донева от Варна. Осемнадесети е Соломон Паси, бивш министър на външните работи. 

След представянето на кандидатите на царската партия лидерът ѝ Симеон Сакскобургготски каза, че листата на НДСВ е “квинтесенцията на европейското, на широкия кръг от българите – европейци, натрупали опит и готови да се включат в европейските теми”. Той обяви трите идеала на НДСВ, които ще отстояват бъдещите евродепутати от НДСВ – добруването на българския народ, европеизмът и хармонията без конфронтации. 

“Нашият екип постигна, благодарение на усилията на нашите предшественици, целта – да покажем, че България иска и занапред да участва в Европейския съюз и не сме се задоволили единствено с членството си”, допълни Сакскобургготски.  

“Беше ни безкрайно трудно да ограничим всички имена до 18 души. Спокойно бихме могли да представим още две – три допълнителни листи”, пошегува се лидерът на НДСВ. Той допълни, че НДСВ има огромен капацитет от подготвени хора, които, ако получат подкрепата на българските граждани, ще постигнат най-доброто за България и нейните бъдещи поколения. 

Водачът на листата Биляна Раева заяви, че за нея номинирането ѝ е чест и отговорност. Раева, която е живяла дълги години в европейски страни, обясни, че преди година и половина се е завърнала у нас, за да работи за страната и това винаги ще остане приоритет за нея. Тя каза още, че благодарение на дългия си опит в европейските институции ги познава много задълбочено. “Вярвам, че ще допринеса за най-добрите резултати, за най-модерната европейска партия - НДСВ”, допълни Раева.  

Последният в листата - Соломон Паси - обясни, че е помолил за 18-ото място, тъй като желае да даде път в Европа на младото поколение.

Споделяне

Още от България