НДСВ казва кандидат-кмета си за София до 10 юли

Кандидатът на НДСВ за кмет на София да бъде обявен до 10 юли, но е възможно името да стане известно и по-рано, съобщи днес пред журналисти Антония Първанова, заместник-председател на Централния предизборен щаб на партията.

Засега НДСВ ще издигне свой кандидат кмет за столицата и не смята да подкрепя някого сред вече официално обявените номинации, подчерта Първанова. За големите градове като София, Пловдив и Варна, решението за номинациите ще бъде политическо, защото вотът има силен национална характеристика, обясни тя.

Името, което в момента се спряга за кандидат на управляващите за столицата, е на спортния министър Васил Иванов - Лучано. Според различни източници, Лучано бил личен избор за кандидат на премиера Симеон Сакскобургготски. Кандидатурата му обаче все още не е потвърдена официално.

Пред Нова телевизия в събота председателят на парламента Огнян Герджиков отново повтори тезата си, че според него сегашния кмет Стефан Софиянски е подходяща кандидатура, която да бъде подкрепена от НДСВ.

Кандидатът на БСП посочи Софиянски за свой достоен съперник

Комисията по законодателни промени към НДСВ е изготвила промени в закона за местното самоуправление, според които хората от малките населени места под 500 жители, ще могат да избират собствен кмет. Студентите и учениците, навършили 18 години, ще имат възможност да гласуват по настоящ адрес.

Няколко часа след като НДСВ отри пресцентъра на "Врабча"23, банкерът Стоян Александров посочи Стефан Софиянски за "най-силната кандидатура поне засега", която ще му бъде "сериозната" конкуренция на местните избори. Преди два дни Александров прие да бъде номиниран от Нова левица за кандидат-кмет на столицата. В понеделник Градският съвет на БСП ще одобри официално кандидатурата му.

Днес Александров беше представен официално от лидера на БСП Сергей Станишев на генералния секретар на Социнтерна Луис Аяла като бъдещият ляв претендент за кметския пост в София. Преди срещата Александров призна пред журналисти, че още няма готова платформа за управлението на града, защото още не бил номиниран официално от Нова левица. Той допълни, че писането на платформа е колективно творение. "Аз не съм вещ специалист по всички проблеми - транспорт, здравеопазване, култура и т.н. Не мога да претендирам, че на всички проблеми имам отговор, само някаква позиция, виждане...", заяви банкерът и бивш финансов министър в правителството на Любен Беров.

Генералният секретар на Социалистическия интернационал Аяла се ангажира да организира посещение на Александров в Рим, Париж и Виена за обмяна на опит, съобщи ръководителят на пресцентъра на БСП Илиана Йотова.

НДСВ ще проверява кандидатите си за чисто минало

Антония Първанова днес заяви, че НДСВ ще проверява дали кандидати ѝ за кметове и общински съветници са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, като тежестта на проверката ще падне върху общинските структури и координатори на движението. Всеки кандидат за местната власт от НДСВ ще представя освен клетвена декларация за чисто минало и за чисто съдебно досие, мотивационно писмо, автобиография, снимка и разписка за платени данъци.

От 23 до 30 юни членовете на партия НДСВ по места трябва да са обсъдили и гласували на общи събрания кандидатурите за местните избори. Комисията по номинациите към Централният предизборен щаб ще съгласува кандидатите от 10 до 14 юли, след което на 4 август Политическият съвет на партията ще ги утвърди. Членовете на комисията по номинации ще имат пълномощни наместници по места, които ще организират техническата работа.

До този момент в щаба на НДСВ не са постъпили никакви кандидатури за кметове и общински съветници.

В момента в информационния отдел към щаба се изготвя електорална карта, в която се засичат гласуванията на всички видове избори в България след 1999 г., по места се правят и анкетни карти за настроенията на електората. Решенията дали НДСВ ще издига собствени кандидати или ще подкрепя други, ще зависи от спецификата на региона, добави Първанова и посочи, че коалиционната политика по места ще бъде "гъвкава".

Веселин Близнаков ще отговаря за финансите на НДСВ за изборите

Зам.председателят на ПГ на НДСВ Веселин Близнаков е шеф на комисията по финансирането за месните избори на НДСВ, съобщи още Антония Първанова. В комисията влиза и адвокатът на Симеон Асен Ошанов, Иван Ковачев и др..

Освен одобреният бюджет за кампанията от 400 000 лв., предстои да се одобрят средства за социологически проучвания и агитационни материали. Ще се приемат дарения по банков път до 30 000 лв. и кеш до 5000 лв..

На този етап не е решено с коя PR агенция ще работи НДСВ, ще се ползва консултант, заедно с когото ще бъде изготвена PR-стратегията, каза Първанова. Тя посочи, че в PR звеното към щаба били привлечени експерти, социолози, политолози, имало дори професори. Вероятно до края на седмицата предизборният щаб на НДСВ ще има и интернет-страница.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?