НДСВ мина на опозиционния фронт

Два месеца преди изборите НДСВ все по-демонстративно се държи не като част от управляващата тройна коалиция, а като опозиция, която доколкото може препъва някои замисли на партньорите си БСП и ДПС, а спрямо други се разграничава.

В четвъртък НДСВ обяви официално, че е против две знакови решения на кабинета – да обяви кризисна ситуация със софийския боклук, изземвайки контрола върху почистването, и да даде зелена светлина на имотна сделка с Ирена Кръстева, предоставяйки ѝ три солидни сгради в центъра на София срещу обещание за строителство на сграда за данъчните.

"НДСВ изразява загриженост по повод решението на правителството за обявяване на кризисно положение в столицата заради проблеми с почистването. Съмняваме се, че приетата мярка ще доведе до подобряване на ситуацията и още по-малко до трайно решение на проблема с чистотата на града", се казва в официално съобщение от пресцентъра на НДСВ по повод първото решение.

В същото време министър Николай Василев каза пред Mediapool, че той и колегите му от НДСВ не са променили позицията и са против сделката с Кръстева.

Далеч по-ефикасни бяха действията на жълтите депутати, които заедно с опозицията в четвъртък успяха да отхвърлят исканите от БСП и ДПС законови промени, с които да се узакони безконтролното следене в Интернет.

На заседанието на временната комисия по изборното законодателство НДСВ, отново в опозиционна "гарнитура", гласува срещу внесената от БСП промяна на пропорционалната избирателна система в смесена. Решаваща роля за отхвърляне на мажоритарния елемент все пак изигра Татяна Дончева от БСП, която заедно с Петя Гегова от БНД гласува "въздържал се".

Споделяне

Още по темата

Още от България