НДСВ нарочи координаторите за загубата на местния вот

Общинските координатори на НДСВ излязоха виновни за представянето на управляващата партия на местните избори. Заради търканията им с депутати по места, се стигнало до издигане на непечеливши кандидати. Затова ръководството на НДСВ започва обиколки из страната, които ще продължат два месеца, и е възможно да се стигне до подмяна на местни лидери.

Лидерът на партията Симеон Сакскобургготски обаче обяви преди заседанието, че е "свършено немалко" и трябвало обективно да се погледне от къде е тръгнало НДСВ и къде е стигнало. Заради това и той не смята да иска отставката на председателя на предизборния щаб строителния министър Валентин Церовски. Днес Церовски не присъства на отчета за изборните резултати пред партийното ръководство.

Царската партия спечели 8 общински кмета, две от които в областните центрове Добрич и Кюстендил. В нощта след втория тур, Церовски обаче обяви, че НДСВ и ДПС - "новата либерална политическа формация" се оказва първа, а не четвърта политическа сила като печели общо 1 039 мандата.

Според представения днес доклад на предизборния щаб, НДСВ е спечелила в 45 общини, в 182 населени места и има 386 общински съветници.

Отчитайки представянето на НДСВ на местните избори, в доклада си изборният щаб формулирал и "основните политически цели" занапред. Акцентът вече бил поставен върху политическите усилия за успешно завършване на мандата и за организационно укрепване на структурите на НДСВ, каза зам.шефката на щаба Антония Първанова.

Централният щаб предлага да се създаде и функционално звено за подготовка на парламентарните избори, създаване на силен стратегически център по политически маркетинг и анализ, както и изготвяне и реализиране на медийна стратегия.

Разминаването между местни координатори и депутати на НДСВ при избора на кандидатури, бе посочен като един от проблемите, довел до недоброто представяне на НДСВ на местния вот.

"Не сме доволни от редица общински координатори", призна секретарят на НДСВ Веселин Близнаков.

Целта е срещите по места да доведат до "задълбочен анализ" на подготовката и резултатите от представянето на НДСВ. Като начало, на 5 декември партията събира в НДК в София местните координатори и новоизбрани представители в местната власт - кметове и съветници.

Ще бъде направена персонална оценка на работата на депутати, координатори и членове на НДСВ, каза Първанова. След това ще има и персонални промени там, където се установи, че хора от НДСВ са работили срещу партията.

Предизборната стратегия на щаба също бе отчетена като сериозна причина за загубите на НДСВ. Това, че НДСВ на всяка цена е искало да има собствени кандидати, вместо да подкрепи независими, но печеливши, както направиха БСП и СДС, също довело до загуба, посочи депутатката.

Сред основните причини за представянето на НДСВ на местния вот днес отново бе посочено, това е млада партия, която не е участвала в местни избори и нямала разгърнати структури.

Друг проблем била медийната стратегия на партията и забавянето на кампанията.

На днешното си заседание Политическият съвет приел 543 нови партийни членове и сега те са над 22 000.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: