НДСВ не отхвърля предложения за следизборна коалиция

НДСВ не отхвърля предложения за следизборна коалиция

С тържество в партийната централа на "Врабча" 23 в София и в приповдигнато настроение, НДСВ отбеляза в понеделник втория спечелен мандат за Европейския парламент, а лидерът Симеон Сакскобургготски заяви, че НДСВ е "отворена партия" и че "априори" не отхвърлят никакви предложения и идеи за евентуална коалиция с ГЕРБ след националния вот.

В същото време Сакскобургготски каза, че "ще анализира обширно" резултатите от евроизборите и все още е рано да се правят каквито и да е прогнози дали партията му, която изненада с двойно по-висок от прогнозирания резултат и спечели 8%, ще се включи в бъдеща дясна коалиция.

"Безотговорно" е сега да се правят такива прогнози, "фактите са важни" и след като видим резултата от изборите за Народно събрание, ще трябва да "изслушаме и какво казват останалите партии", коментира още лидерът на НДСВ.

Той отказа да конкретизира по какъв начин ще бъдат излъчени т. нар. мажоритарни кандидати за парламентарният вот, както и дали могат да имат общи номинации с десницата. "Сега не е съвсем уместно да се говори за това, предстои анализ и след това решение по въпроса", обясни той.

Сакскобургготски обясни резултата на НДСВ с това, че "избирателите са оценили позитивната кампания" и дебата по европейски теми. "Не обичам монолозите, избягвам много думите, да се появявам в публичното пространство, важни са действията и явно и това се е оценило от хората", поясни той.

Еврокомисарят Меглена Кунева, която всъщност игра като мажоритарен кандидат и спечели процентите за партията си, отново избегна отговор на въпроса ще стане ли евродепутат или ще отстъпи мястото.

"Да, ще работя за европейска България и ще бъда отговорен и ефективен политик", отговори тя на най-често задавания ѝ въпрос през последните 24 часа.

Кунева каза, че има един месец, за да реши какво да прави. Според нейни съпартийци целта е тя да остане комисар и в новия състав на Еврокомисията, като прекият вот от българските избиратели давал допълнителна тежест на номинацията ѝ, която би трябвало да бъде направена от следващото българско правителство.

Ако Кунева се откаже от мястото си в ЕП, то ще бъде заето от втората в листата – Антония Първанова. А следващият, който най-вероятно ще стане евродепутат е говорителят на партията Станимир Илчев.

Кунева се похвали, че в изборната нощ е получила поздравления от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу.

"Моята победа е в известен смисъл успех и за него, тъй като е добре да има в редиците си еврокомисар, който се е легитимирал на пряк избор в страната си", каза тя. Според нея оттук насетне трябва спешно и целенасочено да продължи да се работи за репутацията на България.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?