НДСВ не се отказва от идеята парламентът да избира ЦИК

Съставът на Централната избирателна комисия за местните избори ще се избира от парламента, предвижда обобщеният проект за промени в закона за местните избори. Дни след като Народното събрание прие на първо четене 6 законопроекта за промени, правната комисия ги обобщи и ги внесе в деловодството на парламента. От комисията са дали 3-дневен срок за предложения по проекта, преди отново да бъде разгледан.

И БСП, и ОДС възразиха в края на миналата седмица срещу предложението на НДСВ ЦИК за местните избори да се избира от парламента, вместо да се назначава от президента, както досега. Ден след това държавният глава Георги Първанов открито предупреди управляващото мнозинство, че ако този текст той остане, той ще наложи вето върху закона.

Недоволството на опозицията и заканите на президента явно не са стреснали НДСВ, които оставят своя текст в обобщения проект за промени на избирателния закон. Според него, при гласуването на състава на ЦИК, парламентът трябва да запази основното съотношение между парламентарно представените партии и коалиции и да не се допусне някоя от тях да има мнозинство. Според проекта, ЦИК ще бъде от 21 членове, които парламентът трябва да избере най-късно 50 дни преди провеждането на местните избори.

Управляващите обаче са се отказали от идеята си да се допусне гласуване и по постоянен, и по настоящ адрес. Остава досегашната практика да се гласува само по постоянен адрес, като учениците и студентите с право на глас ще се освобождават от учебни занятия в дните преди и след изборния ден.

Пряк избор на кметове ще има за населените места с над 250 жители. Връща се отмененото преди няколко години и пряко избиране на районните кметове в София и в другите големи градове с районно деление.

Проектът предвижда времето за диспути между кандидатите в съответните общини да се разпределя поравно.

В обобщения законопроект е залегнало искането на ДПС всяка партия, коалиция или независим кандидат да си имат номер, с който да се номерират бюлетините им за кметове или общински съветници.

Останало е и предложението на НДСВ да не се допуска регистрирането на кандидати с буквално повторение на имената. Първият записал се ще се регистрира по име и фамилия, а вторият - по първо и по бащино име.

Залегнало е и искането на БСП пенсионерите над 70 години да могат да гласуват със стария зелен паспорт.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: