НДСВ няма да подкрепи анкетна комисия за Церовски

Събирайки 113 гласа, депутатите от левицата, Новото време и Народен съюз успяха да вкарат в дневния ред на парламента предложението за създаване на анкетна комисия, която да провери дейността на регионалното министерство по усвояването на средствата от ЕС за периода 2001 - 2003 година. 78 народни представители бяха против това предложение изобщо да се обсъжда, а 12 се въздържаха.

Идеята да се провери дейността на министър Церовски и предшественика му Костадин Паскалев по усвояването на средствата от програмите ФАР и ИСПА бе обявена миналата седмица от Николай Камов от левицата и веднага подкрепена от депутатите на Новото време. Камов заяви, че ако не се създаде анкетна комисия, ще предаде на прокуратурата материалите, с които разполага, за неусвоени средства от европрограмите по вина на регионалното министерство.

Според Камов и депутатите от Новото време, основното забавяне на усвояването на евросредствата е по вина на сегашния министър Валентин Церовски. Това е и обвинението на ДПС към Церовски, който редовно е атакуван за еврофондовете от заместника си Хасан Хасан.

Според НДСВ обаче, забавянето е натрупано от времето на предшественика на Церовски Костадин Паскалев, който подаде оставка от министерския пост в края на 2002 година и в момента е съветник на президента Първанов. По времето на Паскалев, реализацията на проектите по европрограмите бе в ресора на Хасан.

На заседанието си парламентарната група на НДСВ снощи е решила да не подкрепи предложението за анкетна комисия. Според аргументите на управляващите, това е умишлена атака от страна на БСП с цел осуетяване на важни проекти по ФАР и ИСПА до идването на социалистите на власт.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?