НДСВ обмисля опрощаване на част от натрупаните здравни дългове

НДСВ обмисля вариант да се опростят част от натрупаните дългове за здравни осигуровки, заради които от 1 октомври т.г. над 2 млн.души нямат право да ползват безплатна медицинска помощ. Това стана ясно от изказване на директора на здравната каса д-р Иван Букарев в предаването "Седмицата" на Дарик радио.

Идеята, която се обмисля, е да се промени регламентът кога се губят здравноосигурителните права. Според българския закон, това става при натрупването на три неплатени месечни здравни осигуровки. Идеята е да се почерпи естествено опитът от някои европейски държави, в които този период е ако не са платени здравните осигуровки за повече от шест месеца в последните две години, или 15 месеца за последните три, каза Букарев.

Още в петък, в отговор на критиките на президента Първанов Антония Първанова от НДСВ, която е член на парламентарната здравна комисия посочи, че се обмисля вариант първите две години от въвеждането на здравното осигуряване в България да бъдат изключени от наказващия механизъм. В неделя пред БНР Първанова повтори, че през тези две години има доста неточности в данните за здравното осигуряване.

Тя отново разкритикува Националният осигурителен институт и обяви, че НОИ не е успял да се справи добре в създалата се обстановка. С данните на осигурителния институт ден по-рано се оправда и шефът на здравната каса, който посочи, че НОИ подава информация за хората с три и повече неплатени здравни вноски, без да конкретизира дали сами е трябвало да си ги внасят или работодателят им не го е направил.

Фондът на Симеон - пропаганден ход

От партия Демократи за силна България определиха като пропагандна идея с предизборен характер обявеното лично от Симеон Сакскобургготски намерение на НДСВ с 5 млн.лв. от излишъка да се създаде фонд за лечение на деца в чужбина. Не е необходимо създаването на отделен фонд с отделна администрация, защото същите функции могат да се изпълняват от Националната здравна каса, към която има комисия за лечение на български граждани в чужбина, каза Стойчо Кацаров.

още

От осигурителният институт пък посочиха, че при тях постъпва информация само за коректните платци и некоректните са се "появили" след сравнение на базата данни на пациентските листи на здравната каса и на осигурените лица в НОИ. От осигурителния институт призоваха хората, които са работили на трудов договор, а се окажат в списъка на изключените от безплатно лечение, да занесат трудовата си книжка в НОИ, за да бъдат изчистени от длъжниците.

Система, в която едни плащат, а други не, а ползват всички, не е солидарна, а социалистическа. Тази позиция изразиха от партия Демократи за силна България в неделя и категорично се обявиха срещу опрощаването на здравноосигурителните дългове на хората, които е трябвало да се осигуряват, а не са го правили.

Законът за здравното осигуряване трябва да се прилага еднакво за всички, в противен случай и редовните платци ще откажат да правят вноски, коментира Стойчо Кацаров, член на парламентарната здравна комисия.

От партията на бившия премиер Иван Костов обявиха за лицемерна позицията на социалистите, които ден преди влизане в сила на ограниченията в прочувствена декларация в парламента поискаха ново отлагане на срока, но не внесоха конкретно предложение за това.

От ДСБ посочиха и спекулациите на левицата по темата, че най-бедните имали неплатени здравни вноски. По закон, здравните осигуровки на социално слабите се поемат от държавата и тази категория български граждани не трябва да имат проблеми, заяви Стойчо Кацаров от ДСБ.

По думите му, в голяма степен осигурителният институт е изчистил и случаите, в които работодателят не е уредил плащанията за работниците си.

От ДСБ се обявиха и против лансираните от НДСВ идеи за въвеждането на доплащане за болнично лечение. Според Стойчо Кацаров, това няма да спре порочната практика на "нерегламентираните" плащания и няма да подобри финансовото състояние на болниците. Според партията, лошото финансово състояние на лечебните заведения е резултат от незавършената здравна реформа заради безхаберието и некомпетентността на правителството, министерството на здравеопазването и здравната каса.

Доплащането за болнично лечение ще ограничи достъпа на хората до лечение, по същество то представлява въвеждането на нова държавна такса и дискриминира различните пациенти с различно имущественото състояние и доходите, смятат от ДСБ. Според тях е необходима радикална промяна на системата за финансиране на болниците, за да се подобри техния финансов статус.

Споделяне

Още от България