НДСВ отчете пълен успех в социалната политика

Пълен успех в социалната си политика отчете ръководството на управляващата партия НДСВ, дошла на власт с обещанията на лидера ѝ Симеон Сакскобургготски за незабавно и несимволично повишение на доходите.

От 2001 до 2004 година безработицата в България е намаляла от 18.8 на 12.6 %, 220 000 безработни са започнали работа, минималната заплата се е увеличила почти два пъти - от 85 на 150 лв., а средната пенсия с 45% - от 92 на 133 лева, отчете социалният министър Христина Христова след заседанието на Политическия съвет на партия НДСВ.

Тя допълни, че въведените административни мерки са извадили от сивата икономика на светло 300 000 трудови договора.

Христова обяви, че работна група на управляващите започва да подготвя стратегическите цели на социалната политика до 2009 година.

През оставащите 5 месеца до края на мандата на правителството, социалното министерство ще работи по девет нови програми. Пилотно в страната ще бъдат открити 20 фамилни центъра за отглеждане на деца до 4-годишна възраст. Те ще се откриват в домовете на медицински сестри и учителки, останали без работа, като държавата ще гарантира на тези жени месечна заплата от 220 лева.

Разширява се програмата "Личен и социален асистент". За личен асистент вече ще могат да кандидатстват безработни, независимо дали са трайно безработни, лица, съжителстващи без официален брак, както и членове на семейството, които не живеят на същия адрес.

До края на мандата на НДСВ ще се открият и 10 комплекса за закрила на семейства и деца в риск, както и 12 защитени жилища за младежи с ментални увреждания.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?