Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

НДСВ отказват компромис за следствието

0 коментара

Правната комисия на парламента отхвърли идеята следователите да станат разследващи магистрати и остави на дознателите в МВР да работят по тежки и сложни дела за финансови престъпления, измами, включително и извършени по служба от министри.

Станков призна, че проблемът за мястото на следствието остава

Според правосъдния министър Антон Станков на този етап не може да се говори за консенсус по промените в НПК и той очаква изненади при гласуването на второ четене в пленарна зала. Този законопроект, сам по себе си, не се нуждае да бъде подплатен с конституционни промени, смята министърът, но призна, че проблемът за мястото на следствието остава.

още

Комисията бламира проекта на нововремци за промени в НПК, който бе приет на първо четене от пленарна зала едновременно с правителствения, въпреки надеждата на "Новото време" и ДПС да договорят с НДСВ поне по-сложните дела да останат към следствието, защото неопитните дознатели в МВР няма да се справят с тях.

Според повечето депутати следствието е успяло да прокара чрез "Новото време" собственият си вариант за промени в НПК, който до известна степен неутрализира правителствения, предвиждащ 95 на сто от делата да се прехвърлят към МВР и така да изпълним искането на Брюксел за ефективна досъдебна фаза на разследването.

Правната комисия ще заседава и в сряда, като целта на управляващите е да приемат проекта преди 6 октомври, за да може промените да бъдат отчетени в доклада на Европейската комисия, който ще бъде публикуван тогава. Още в сряда управляващите ще започнат гласуване в пленарна зала на текстовете, одобрени от правната комисия, за да приемат до петък всички промени в НПК.

Нововремци изразиха задоволство, че правителството предлага да разширили правомощията на следствието с още 20-25 състава и според тях се било отказало от фактическо закриване на следствието. Новото време обаче ще настоява в сряда престъпленията срещу данъчната система, както и престъпленията по служба да останат при опитните следователи и разчита на гласовете на ДПС в пленарна зала. "В тази упоритост на правителството и на НДСВ да придадат подобни функции в МВР се вижда и една опасна тенденция за превръщането на МВР в суперминистерство", каза Борислав Цеков.

Правосъдният министър Антон Станков коментира, че очаква изненади при гласуването в пленарна зала и посочи, че проблемът за структурата на съдебната власт и изваждането на следствието от нея си остава. Според дясната опозиция само чрез промяна в конституцията и прехвърляне на следствието като цяло към изпълнителната власт, а не чрез прехвърляне и разделяне на дела между НСлС и МВР, може да се осигури ефективно разследване, каквото иска от нас Брюксел.

Междувременно главният прокурор Никола Филчев обяви за противоконституционни и защитаващи групови интереси и двата проекта. По думите му този на правителството закривал следствието, а на "Новото време", едва ли не закривал прокуратурата, предвиждайки статут на разследващи прокурори за следователите.

Опозицията: Дознателите няма да са независими при разследване срещу министри

Правната комисия отхвърли идеите на нововремци делата, свързани с митнически престъпления, документи измами и престъпления по служба да се разследват от следствието. Борислав Цеков мотивира предложението с необходимостта тежките дела да се разследват от по-квалифицираните и опитни следователи, а по-леките - от дознателския апарат в МВР. Отхвърлено бе и предложението на Михаил Миков от БСП сложните дела за престъпления във финансовата и кредитната система също да останат за следствието.

От текстовете, гласувани досега, дознанието в МВР вече ще разследва и незаконното притежаване и трафик на оръжие, организираните престъпни групи и убийства, както и престъпления по непредпазливост.

Най-остри спорове предизвика решението дознателите, които не са независими и нямат имунитета на следователите, да разследват престъпления по служба, включително и на министрите. Аргументите срещу този текст бяха, че е възможно да се осъществи натиск над дознателите, които биха водили разследване срещу висши държавни служители.

Бойко Рашков от левицата отбеляза, че дознателите са част от изпълнителната власт и не може да се очаква да действат независимо.

"Всеки селски милиционер ще може да разпитва кметове", възропта Татяна Дончева от БСП. Тя посочи също, че е недопустимо министри да се разследват от подчинени техни служители от изпълнителната власт.

Йордан Соколов от ОДС предупреди да не се взимат прибързани решения заради Брюксел при разпределение на функциите между следствието и дознанието и предложи да не се бърза, а специална комисия да изготви краен вариант на промените в НПК. Предложението му обаче беше отхвърлено.

От БСП поискаха също разследването на контрабандата да бъде отнето като правомощие от Министерството на финансите заради неефективните резултати и да се даде или на дознанието в МВР, или на следствените органи. Контрабандата обаче остава за разследване от митническите дознатели, които според Михаил Миков за две години са показали нулев резултат. Социалистите посочиха, че няма внесено в съда нито едно дело за контрабанда, разследвано от митническите дознатели. Не е логично и митнически служители, каквито са дознателите, да разследват престъпления, извършени в митниците.

Вътрешният министър Георги Петканов, който присъства на заседанието, отхвърли идеята на БСП и настоя, че с този вид престъпления трябва да се занимават в Министерство на финансите.

Петканов призова да бъде ограничено правото на прокурори да преобразуват дознания в следствени дела като посочи, че това може да се допуска единствено в случаи, когато се разследват непълнолетни или става въпрос за погрешна квалификация на престъпното деяние.

Татяна Дончева от левицата обаче настоя да останат правомощията на прокурорите при фактическа и правна сложност преценяват дали да възложат образуваното дело на следовател или на дознател. Според нея така ще бъде преустановена възможността следствието само да образува дела. Този казус обаче бе отложен за решаване на следващото заседание в сряда.

Депутатите изключиха от проекта и текстовете, даващи правомощие на агентите под прикритие да събират доказателства и в същото време да дават показания като анонимни свидетели пред съда.

Отсъствие на ДПС депутатите провалило проекта на нововремци

След заседанието зам. председателят на "Новото време" Борислав Цеков изтъкна, че нововремци не били "напълно доволни от приетия от комисията текст, защото извън обхвата на националното следствие остават престъпленията срещу данъчната система, както и престъпленията по служба. Цеков се надява в пленарна зала и тези престъпни състави ще бъдат включени в компетентността на Националното следствие. Той обясни с отсъствието на депутати от ДПС и част от социалистите надмощието на НДСВ при гласуването им във вторник.

Все пак, правителството е отстъпило от своето принципно предложение за прехвърляне на 95% от делата към дознанието и е направило предложение за разширяване на този обхват с около 20-25 състава.

Като компромисен вариант за разширяване на правомощията нововремци и БСП приемат предложението на министър Петканов следователите да работят по дела, които първоначално трябваше да отидат към дознанието.

МС предлагаше следователите да работят само по престъпления срещу мира и човечеството, срещу държавата и при тероризъм, заради което следователите обвиниха кабинета, че на практика ги закрива. В проекта, обсъждан вече в правната комисия, се предлага още следствието да работи по дела за престъпления, извършени от малолетни, хора с недъзи или чужди граждани, както и по престъпления, извършени в чужбина. В периметъра на следствието остават и склоняването към убийство и самоубийство, както и расовата дискриминация.

Филчев обяви и двата проекта за противоконституционни

Докато депутатите ударно подготвят промените, с които се орязват правомощията за следствието, главният прокурор Никола Филчев обяви правителствения проект за ремонт на НПК за противоконституционен.

Промените обслужват интересите на определени групи в България, смята Филчев.

"Зад тези широко рекламирани идеи за синхронизиране на законодателството с европейското се крият нашенски групови интереси, а промените в НПК обслужват определени групи хора в България", заяви Филчев, цитиран от Дарик радио.

Безусловно е, че една такава драстична крачка, чрез която се изземват всички дела от следствието и се възлагат на дознатели със съмнителна квалификация, не може да се приеме, коментира Филчев.

Според него на практика по този начин се закрива следствието, което противоречи на Конституцията.

Филчев се е запознал и с други предложения за промени в НПК, според които "едва ли не се закрива прокуратурата" и обясни, че става въпрос за предложението на партия "Новото време", с което се отнема ръководната роля на прокуратурата като следователите получават статут на разследващи магистрати.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.