НДСВ отложи новите глоби за отсъстващи депутати

Парламентарната група на НДСВ отложи за следващото си заседание окончателното решение ще въвежда ли вътрешни глоби за депутатите от мнозинството, които отсъстват от гласуванията в парламента.

Предложението за допълнителните санкции за пръв път бе лансирано от председателя на групата Станимир Илчев миналата седмица, когато ден след официалния старт на зимната сесия председателят на Народното събрание бе принуден да прекрати заседанието на парламента заради липса на кворум в залата. В изминалите две години и половина нерядко мнозинството е било на ръба да събере критичния минимум от гласове, нужни за приемането на внесен от НДСВ законопроект, зачестиха и случаи заради липса на управляващи депутати опозицията да проваля проекти на кабинета.

На закрито заседание на групата днес народните представители от мнозинството са разгледали поредица от предложения как да си стегнат дисциплината, имало и няколко проекта за промени в правилника на парламента. Проектите ще се внесат за обсъждане в парламентарната правна комисия.

Предложенията на депутатите варирали около две - да се увеличат глобите за отсъстващите и да се въведат точно определени часове за гласуване в парламента, по опита на някои европейски парламенти.

Идеята на Даниел Вълчев това да са сряда и четвъртък от 12 до 14 ч. изненадващо срещнала и подкрепата на нововремеца Борислав Цеков. Според председателят на групата Станимир Илчев обаче това ще се възприеме негативно от обществото, като поредна форма за облекчаване на работата на депутатите. Председателят на парламента Огнян Герджиков пък повтори, че тази идея е приложима за първото четене на законопроектите, когато те се гласуват анблок, но е при окончателното им приемане, когато се гласува текст по текст.

Самият Станимир Илчев предлага да се увеличат глобите за отсъствие от пленарна зала, като конкретния размер на санкцията трябва да се уточни допълнително. Колегата му Йордан Памуков предлага глобата да е 200 лв.

На въпрос как да се реши проблемът с отсъстващите депутати, отговорът на председателя на НС Огнян Герджиков бе: Да се промени мисленето. Герджиков отново напомни, че кадрите от празната пленарна зала не започват от управлението на НДСВ и ДПС, а имат над 10-годишна история.

По време на закритото заседание на НДСВ-депутатите по темата Димитър Ламбовски обвинил правителството за отсъствието на народните представители от пленарната зала на парламента. Според Ламбовски, заради лошата комуникация на депутатите от мнозинството с Министерския съвет, те се демотивирали.

Още от България