НДСВ пак отложи петролната комисия, оправда се с разцеплението в СДС

Дясната опозиция заподозря сделка между управляващите и БСП за потулване на скандала с петролното дарение от Саддам Хюсеин за БСП.

На заседанието си във вторник ПГ на НДСВ изобщо не включи в програмата за дневния ред на Народното събрание създаването на анкетната комисия, поискана от ОДС. Предложението да бъде разследвана БСП бе провокирано от списъка в иракския в-к "Ал Мада" през януари, в който социалистическата партия фигурира сред подкупените от Саддам срещу подкрепа за режима му.

Миналата седмица комисията поне бе включена в програмата на парламента, макар и като последна 16 точка.

Това е съвместна работа на НДСВ, БСП и Доган, обяви зам.председателят на парламента от ОДС Асен Агов. Абсолютно недопустимо е, искат да заметат най-големия скандал с политическа корупция, възмути се той.

В сряда отново ще внесем искането си за създаване на временна комисия и ще настояваме предложението ни да бъде включено в дневния ред на парламента, закани се зам.шефката на ПС на ОДС Екатерина Михайлова.

Въпреки първоначалната подкрепа от НДСВ, комисия така и не бе създадена, а лидерът на ДПС Ахмед Доган оправда БСП и нарече списъка "кьорфишек". Миналия вторник НДСВ изобщо не стигнаха до определяне на свои представители в бъдещата комисия след телефонно обаждане от лидера Симеон Сакскобургготски. Самият Доган вчера отрече да блокира разследването и обяви, че от ДПС са съгласни да има комисия "само мир да е".

Запитан защо създаването на комисията е отпаднало от дневния ред, зам.шефът на ПГ на НДСВ Константин Пенчев заяви: "Защото така сме преценили!". По повод обвиненията за сделка с левицата, той отвърна, че десните имали старо мислене за сделките.

Депутати съобщиха, че в групата също е бил поставен въпрос защо се отлага комисията, а лидерът на ПГ на НДСВ Станимир Илчев обяснил, че това се прави по "тактически причини".

Покрай разцеплението сред дясната опозиция било възможно да има промени в предложенията за състава на комисията. Преди 26-те депутати, начело с Костов да обявят, че напускат СДС, за комисията от името на ОДС бяха предложени за членове на комисията Надежда Михайлова, Асен Агов, Димитър Абаджиев и Йордан Соколов.

Споделяне

Още от България