НДСВ пак отложи със седмица избора на шеф на БТА

За втори пореден път НДСВ отложи решаването на проблема с БТА. Още миналата седмица депутатите от управляващото мнозинство трябваше да разгледат внесените от техни колеги номинации за шеф на агенцията. До този момент има четири предложени кандидатури - пресаташето на Атлантическия клуб Максим Минчев, бившият шеф на БТА по времето на Жан Виденов Милен Вълков, зам. генералният директор на агенцията при Вълков и следващия Панайот Денев Яна Кожухарова и бившият кореспондент на БТА в Москва Начо Халачев.

Преди седмица изборът бе отложен бе отложен с мотива, че все още няма готовност. На практика, заради ступора в преговорите за Булгартабак, парламентарното мнозинство така и не проведе заседание.

На днешното заседание на ПГ на НДСВ проблемът отново е бил повдигнат от Явор Милушев и Борислав Цеков. Половин час преди заседанието пред сградата на парламента отново имаше протестиращи журналисти от БТА, които заявиха, че и след оставката на Стоян Чешмеджиев неговият екип продължава с уволненията в агенцията.

За поредното отлагане от ръководството на НДСВ се обосновали, че кандидатурите първо трябва да бъдат обсъдени от медийната комисия и чак след това от жълтите парламентаристи. Но това не можело да стане тази седмица, защото шефката на медийната комисия Милена Милотинова е в Страсбург и се връща чак в събота. Зад граница е и зам.-председателката на комисията Емел Етем от ДПС.

Според депутати от НДСВ, натискът за отлагането на решението идва от ДПС.

На днешното си заседание жълтите парламентаристи взеха решение да бъде увеличена с по един човек бройката във всички парламентарни комисии. Новите места ще бъдат заети от представители на НДСВ, а целта е да се възстанови мнозинството на жълтите в комисиите след отцепването на десетимата от НИЕ.

Бурен спор на днешното заседание се завихрил около проекта на правителството за регионланото развитие, в който се предлагат 6 шест планови региона в България. Според проекта, центровете на тези региони ще бъдат Видин, София, Русе, Пловдив, Варна и Бургас. Депутатите от Плевен и Стара Загора обаче скочили и настояли бройката на регионите да бъде увеличи, за да може и техните градове да се класират за центрове. Подобно искане имало и от страна на народните представители от Благоевград. Затова края на обсъждането в групата се отложило за следващото ѝ заседание, която отлага със седмица и разглеждането на проекта в пленарна зала на първо четене.

Споделяне

Още от България

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?