НДСВ пак отложи със седмица избора на шеф на БТА

За втори пореден път НДСВ отложи решаването на проблема с БТА. Още миналата седмица депутатите от управляващото мнозинство трябваше да разгледат внесените от техни колеги номинации за шеф на агенцията. До този момент има четири предложени кандидатури - пресаташето на Атлантическия клуб Максим Минчев, бившият шеф на БТА по времето на Жан Виденов Милен Вълков, зам. генералният директор на агенцията при Вълков и следващия Панайот Денев Яна Кожухарова и бившият кореспондент на БТА в Москва Начо Халачев.

Преди седмица изборът бе отложен бе отложен с мотива, че все още няма готовност. На практика, заради ступора в преговорите за Булгартабак, парламентарното мнозинство така и не проведе заседание.

На днешното заседание на ПГ на НДСВ проблемът отново е бил повдигнат от Явор Милушев и Борислав Цеков. Половин час преди заседанието пред сградата на парламента отново имаше протестиращи журналисти от БТА, които заявиха, че и след оставката на Стоян Чешмеджиев неговият екип продължава с уволненията в агенцията.

За поредното отлагане от ръководството на НДСВ се обосновали, че кандидатурите първо трябва да бъдат обсъдени от медийната комисия и чак след това от жълтите парламентаристи. Но това не можело да стане тази седмица, защото шефката на медийната комисия Милена Милотинова е в Страсбург и се връща чак в събота. Зад граница е и зам.-председателката на комисията Емел Етем от ДПС.

Според депутати от НДСВ, натискът за отлагането на решението идва от ДПС.

Милушев и Цеков предложили консенсусно решение - до завръщането на Милотинова поне да бъде проведено изслушване на кандидатите за генерален директор на БТА, на което да могат да присъстват всички желаещи депутати от НДСВ и ДПС. С организирането на изслушването бил натоварен Станимир Илчев, който е ресорният за медиите зам.-председател на ПГ на НДСВ. Депутатите настоявали изслушването да бъде организирано още утре, според Илчев обаче няма как това да се осъществи.

На днешното си заседание жълтите парламентаристи взеха решение да бъде увеличена с по един човек бройката във всички парламентарни комисии. Новите места ще бъдат заети от представители на НДСВ, а целта е да се възстанови мнозинството на жълтите в комисиите след отцепването на десетимата от НИЕ.

Бурен спор на днешното заседание се завихрил около проекта на правителството за регионланото развитие, в който се предлагат 6 шест планови региона в България. Според проекта, центровете на тези региони ще бъдат Видин, София, Русе, Пловдив, Варна и Бургас. Депутатите от Плевен и Стара Загора обаче скочили и настояли бройката на регионите да бъде увеличи, за да може и техните градове да се класират за центрове. Подобно искане имало и от страна на народните представители от Благоевград. Затова края на обсъждането в групата се отложило за следващото ѝ заседание, която отлага със седмица и разглеждането на проекта в пленарна зала на първо четене.

Споделяне

Още от България