НДСВ пак пробва да наложи Искров за шеф на БНБ

НДСВ отново ще пробва да получи подкрепа за Иван Искорв при започващите в сряда консултации за управител на БНБ. Това стана ясно от изявлението на новия лидер на ПГ на НДСВ Станимир Илчев.

Преговорите за нов шеф на Централната банка приключиха в фиаско преди около две седмици, след като ДПС отказа да подкрепи кандидатурата на шефа на парламентарната бюджетна комисия и зам.-председател на партия НДСВ Иван Искров. Депутатите от "Оборище" и Партията на българските жени, както и други техни колеги от НДСВ се обявиха в подкрепа на настоящия управител на БНБ Светослав Гаврийски, зад когото стои и ОДС. БСП, на чиято подкрепа разчиташе НДСВ, замрази преговорите преди седмица, заради искането на финансовия министър Милен Велчев да може да оперира с целия фискален резерв.

Попитан дали може НДСВ да оттегли кандидатурата на Иван Искров за управител на централната банка, председателят на ПГ на НДСВ каза, че до този момент не се мисли по този въпрос.

Той смята да огласи в началото на седмицата вече подготвените "комплексни писмени правила" за управление на фискалния резерв, за каквито разговаряли до момента БСП и НДСВ. Шефът на икономическата комисия Валери Димитров бил съставителят на документа.

Преди два дни зам.-финансовият министър Красимир Катев обяви, че с БНБ са постигнали общо решение за управлението на фискалния резерв.

Проектът предвижда парламентът всяка година да определя минимален размер на фискалния резерв, както и лимит за инвестициите на средства от резерва в лева, който трябва да бъде съгласуван предварително между министерството на финансите и БНБ. Точната сума колко пари от резерва ще се депозират в български търговски банки, ще се записва като текст в съответния закон за годишния бюджет.

Станимир Илчев каза, от левицата искали не само писани правила, но и приемането им.

Запитан дали тези правила ще бъдат оформени в закон, Илчев не даде директен отговор, но допусна подобно "усилие". Може и в малък закон да се приемат правилата за управлението на фискалния резерв, каза той. Илчев не визира какъв закон има предвид, но даде да се разбере, че става дума за "търсене на рамка" за фискалния резерв - дали той да "не се докосва като свещена крава" или да се "включи в обновлението на страната". Запитан конкретно дали ще бъде променян закона за държавния бюджет, Илчев каза, че няма "толкова време" за промяната му, защото Милен Велчев тази година започвал по-рано работата по новия бюджет.

Станимир Илчев каза, че би предложил едновременни преговори между управляващото мнозинство, ОДС и Коалиция за България във връзка с избора на управител на БНБ

Към днешна дата нещата с управителя на БНБ не са решени, защото преговорите са започнали късно, а номинацията е огласена рано, каза Илчев. Очевидно трябва да се върнем малко назад и да преподредим нещо, което е трябвало да бъде естествения старт, добави той.

Преговорите за управител на БНБ бяха замразени заради смените в ръководството на ПГ на НДСВ и предстоящите рокади в правителството. Ако премиерът се съгласи да даде Булгартабак под контрола на министъра от ДПС Мехмед Дикме, каквито индикации има, не е изключено Доган да отстъпи и да даде подкрепата за Искров. Твърде е възможно обаче лидерът на ДПС да постави и други условия.

Според Станимир Илчев депутаките Нина Радева или Нина Чилова да заместят Иван Искров на председателското място в бюджетната комисия в парламента. "Има много качествени хора в групата, които могат да поднесат изненади", каза той и сподели, че лично като станал зам.председател на групата открил за себе си достойнствата на много от своите колеги.

Промяната в конституцията е лек ремонт

Прави се толкова лек ремонт и толкова важен, че би било национално безотговорно да се превръщат тези необходими промени в поводи за стълкновение, заяви още Станимир Илчев по повод предстоящите промени в основния закон. Еврокомисарят Гюнтер Ферхойген каза тази седмица при посещението си у нас, че ако до началото на септември България не промени конституцията си в частта за съдебната власт, преговорите за членството на страната в ЕС няма да приключат през 2004 г. Не става дума за текстове, които засягат бъдещото членство в НАТО и ЕС, а само за въпросите за имунитетите, мандатите и несменяемостта на магистратите, отбеляза председателят на ПГ на НДСВ.

Хубаво е още на 15-18 юли да започнат политически консултации във връзка с промените в Конституцията, които да доведат до формирането на мнозинство от три четвърти в парламента, каза Илчев. По думите му ако се постигне това мнозинство, е възможно към 20 септември промените в конституцията във връзка с реформата в съдебната система да бъдат приети на трето четене и да бъдат публикувани в Държавен вестник на 25-27 септември. Тази времева схема обаче е под въпрос ако политическите консултации не протекат добре и подсказват невъзможност да се осигури мнозинство от три четвърти, посочи Илчев. В такъв случай трябва да се върви към мнозинство от две трети, което е по-дълга процедура и ще нагазим в октомври, предупреди той.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: