НДСВ поема политически риск с номинирането на Димитър Костов за подуправител на БНБ

НДСВ поема известен политически риск с номинирането на бившия финансов министър от правителството на Жан Виденов Димитър Костов за подуправител на БНБ. Това мнение изказа в сряда близкият до управляващите икономически експерт Владимир Каролев пред Mediapool и радио Нова Европа.

Ден по-рано управителят на БНБ Иван Искров, който преди това бе в ръководството на НДСВ, внесе в деловодството на парламента предложение Димитър Костов да стане подуправител на БНБ и ръководител на направление "Банково".

Мотивите на вносителя са, че на 11 юни т.г. изтича 6-годишния мандат на сегашния подуправител Божидар Кабакчиев, а според Закона за БНБ изборът на негов приемник трябва да стане между три и два месеца по-рано, за да се осигури приемственост. За да се спазят законовите срокове, новият избор трябва да стане до 11 април.

Димитър Костов бе зам. финансов министър в правителствата на Димитър Попов, Филип Димитров и Любен Беров (1990-1995 г. ), финансов министър в правителството на Жан Виденов (1995-1997 г.). От 1997 до 1999 г. е изпълнителен директор на Централната кооперативна банка. Сега е председател на Управителния съвет на Асоциацията на търговските банки и изпълнителен директор на банка Алианц България.

Самият Костов коментира пред радио Нова Европа, че приема тази номинация като предизвикателство. По думите му, от работата му досега банковата общност може да прецени дали е независима кандидатура.

На въпроса тежи ли му, че е бил заедно с Виденов, Костов отговори: "Не. Аз си уважавам всеки един от етапите на работа. Работил съм и с Иван Костов, и с Виденов... общо с 8 премиери. Това е житейски опит".

Наистина Димитър Костов бе финансов министър, когато България бе на ръба на икономическата катастрофа, но хората се развиват и той се разви в положителна насока като финансист и експерт, коментира в сряда Владимир Каролев. Фактът, че Костов е председател на Асоциацията на търговските банки, а повечето от банките у нас са с предимно чуждо участие, говори, че той е добре приет като експерт и навън, каза Каролев.

Срещу кандидатурата на Димитър Костов сигурно ще има възражения от страна на дясната опозиция, а и битността му на министър по времето на Виденов ще даде основания за атака срещу НДСВ, но партията очевидно е пресметнала риска, смята Каролев.

Той не се опасява от негативна обществена реакция. Щом според социологическите проучвания хората дават най-голяма подкрепа на БСП, в която повечето лидери са от времето на Виденов, защо трябва да има възражения срещу Димитър Костов, попита Каролев.

Депутатът от Новото време Ралица Агайн също изрази резерви към кандидатурата на Костов за подуправител на БНБ от политическа гледна точка, но от думите ѝ стана ясно, че експертните му качества може би ще надделеят при решението и нововремци ще подкрепят кандидатурата.

Разбира се, че в Новото време имаме притеснения за това предложение именно в политически му контекст, каза тя. Поради тази причина парламентарната група на нововремци поискала среща с управителя на БНБ, която се проведе днес следобед.

Новото време още не е решило дали ще подкрепи избора на Костов, но, според Агайн, засега надделявали експертните и банковите качества на кандидата над политическите последици от одобряването му.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?