НДСВ поиска бърза продажба на енергийните дружества

НДСВ поиска бърза продажба на енергийните дружества

Бърза и “успешна” приватизация на големите енергийни дружества с държавно участие до края на мандата на тройната коалиция, поиска на първото си заседание в новия състав Политическият съвет (ПС) на НДСВ с все още неуточнена легитимност поиска. Това обяви във вторник председателят на ПС и на предизборния щаб на партията Милен Велчев.

В списъка за бърза приватизация бяха изредени “Булгаргаз”, НЕК, останалите няколко държавни ТЕЦ-а, както топлофикацията в София. Жълтите искат възможно най-бързо отдаване на концесия на всички останали под държавна опека пристанища и летища.

Велчев обяви исканията на НДСВ, оформени под мотото “социално-икономическа програма”. Новият силен на деня в партията обяви, че част от плащанията по приватизационните сделки трябва да се направят чрез изкупуване на компенсаторни записи от борсата, а останалите пари да бъдат вложени в т.нар. Сребърен пенсионен фонд.

Другите цели са започване на процедури по създаване на частна администрация. Идеята е да се избегне “тромавата” система на работа на социалното министерство, обясни Велчев като подчерта, че това не било критика към Емилия Масларова. Правото да се оказват административни услуги на фирми и граждани ще може бъде делегирано на търговски дружества и неправителствени организации след конкурс.

НДСВ ще поиска още растежът заплатите в държавната администрация да не надвишава годишния процент на година от сбора на инфлацията и растежа на БВП. Жълтите ще предложат на коалиционните си партньори БСП и ДПС въвеждане на диференциран подход при определянето на заплатите в публичния сектор.

При изреждането на целите не бяха пропуснати и пенсиите. В рамките на тройната коалиция жълтите ще настояват увеличаването на минималната и максималната пенсия да се обвърже с растежа на средния осигурителен доход.

Без предизборни цели

Въпрекиче голяма част от заседанието във вторник бе посветено на местните избори, след него стана ясно, че НДСВ все още е без цели и задачи за кметския вот. Жълтите обявиха само ресорите на членовете на партийния предизборен щаб, но не и по какъв план ще се работи. Очаква се на 14 август Политическият съвет да одобри предложените от щаба документи.

Единственото нещо, станало ясно от думите на Милен Велчев, е, че местните структури ще получат “малко” повече свобода за определяне на кандидати и да решават за влизане в коалиции. Вероятно жълтите няма да си поставят предварителни ограничения пред структурите си за определяне на партньори от други партии по места. Партията няма да изважда от листите си и кандидати, за които бъде установено, че са сътрудничели на Държавна сигурност.

Липсата на яснота за поведението на НДСВ на местния вот бе съпроводено и с продължаваща мистичност за легитимността на новото партийно ръководство. Милен Велчев обясни, че “юристите в партията му обяснили”, че след като едно ръководство бъде избрано на най-висшия форум, то става веднага легитимно за вътрешнопартийните дела.

При осъществяване на официални контакти с други политически формации ще се чака регистрацията в съда на последния конгрес на партията. Нежеланието да се говори по този въпрос в жълтите редици говори, че това все още не е станало факт. За нормативната бъркотия в партията говори и фактаът, че Милен Велчев не успя да категорично да съобщи дали Антон Станков е член на НДСВ.

Бившият съдия бе избран за член на предизборния щаб на жълтите, където по ирония на съдбата ще отговаря за регистрация на кандидатите и взаимоотношенията с ЦИК. “Не знам дали е член на партията, но дори и да не е, по устав това не му пречи да е член на щаба”, обясни Велчев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?