НДСВ предлага Искров за управител на БНБ

Утре НДСВ ще представи в пленарната зала на парламента кандидатурата на председателя на бюджетната комисия Иван Искров за управител на БНБ, стана ясно от изявлението на Пламен Панайотов след Политическия съвет на управляващата партия. Във вторник Народното събрание трябва да избере управител на БНБ, защото мандатът на Светослав Гаврийски изтича в сряда.

20 депутати от НДСВ са депозирали официално в деловодството на парламентарната група кандидатурата на Иван Искров, който е и зам.председател на партията. Инициативата е на депутатите от "Новото време", подписката е внесена в петък.

От думите на Панайотов се разбра, че на утрешното заседание на НДСВ, което ще предшества извънредното събиране на парламента, няма да се разглеждат други кандидатури освен тази на Искров.

В края на миналата седмица мандатоносителите на управляващите - Тошо Пейков от движение "Оборище" и Весела Драганова от Партията на българските жени, депозираха официално предложение жълтите парламентаристи да разгледат и подкрепят кандидатурата на настоящия гуверньор на банката Светослав Гаврийски. Тази номинация се подкрепя както от хората на Драганова и Пейков, така и от царски депутати извън двете формации. Според изчисленията общо 13 души от ПГ на НДСВ са декларирали, че няма да подкрепят Искров и ще гласуват "за" Гаврийски или просто няма да бъдат в зала.

Днес обаче Панайотов обяви пред медиите, че кандидатурата на Гаврийски за втори мандат ще бъде разглеждана направо в пленарна зала и няма да се обсъжда на утрешното съвместно заседание на депутатите на НДСВ и ДПС. Той добави, че очаква ДПС да подкрепи номинацията на Искров.

Въпреки че на пресконференция в Стара Загора днес НДСВ депутатът Емил Кошлуков заяви, че в управляващото мнозинство се обсъждат четири кандидатури за поста, Панайотов обясни, че други номинации извън тези на Искров и Гаврийски не са постъпвали в деловодството на групата. Думите му бяха потвърдени и от други царски депутати.

Председателят на ПГ на НДСВ не отговори на журналистическите въпроси дали има вече депозирани предложения и за подуправител на Централната банка. Миналата седмица членове на ръководството на управляващата партия признаха, че са склонни да предоставят на БСП последната дума за името на човека, който ще заеме поста, в замяна на червени гласове в полза на Искров. Днес Панайотов заяви, че са провели предварителни разговори с всички парламентарни сили за тази кандидатура и ако има добра воля, в зала щяло да се стигне до консенсус. На въпрос дали ще дадат на ДПС възможността да укаже името, той заяви: "Ние не раздаваме управители и подуправители на Централната банка. Считаме, че има определени критерии и основания за избор на тези лица, които отговорно трябва да изпълняват функциите си".

Според източници на Mediapool.bg самият Иван Искров е посочил миналата седмица като кандидат за подуправител на банката шефът на Агенцията за анализи и прогнози към Министерството на финансите Цветан Манчев. Двамата с Манчев са близки познати, работили са заедно и в ДСК.

СДС още миналата седмица декларира, че ще подкрепи кандидатурата на Гаврийски. БСП все още не е взела решение как ще гласува. Източници от социалистическата партия заявиха, че преговорите с НДСВ продължават и в момента, като окончателно решение щяло да има едва час преди извънредното заседание на парламента. Зам.-председателят на партията Румен Овчаров отново повтори тезата, че на настоящия етап всички варианти били възможни - в това число и да издигнат собствена кандидатура. Според негови колеги от ръководството на партията обаче до собствена номинация левицата едва ли ще стигне и в момента преговаря за кого е по-изгодно да даде гласовете си - за Гаврийски или за Искров.

Споделяне

Още от Бизнес