НДСВ преговаря до последно с леви и десни за районни кметове в София

Представители на НДСВ преговарят до последно с десни и леви партии за местните избори в София, като целта им е да получат поне 2-3 районни кмета. Това научи Mediapool в понеделник от царисти.               

„СДС и НДСВ ще преговарят до последния възможен момент за излизане на местните избори в София”, обясни жълтият общински съветник и член на нерегистрираното още ръководство на царската партия Владимир Каролев. По думите му до края на деня трябва да стане ясно дали СДС ще успее да постигне разбирателство с ДСБ по въпроса за кметовете на райони.

От ДСБ до този момент са категорично против излизането с общи номинации с партията на Симеон Сакскобургготски. За общи действия с жълтите натискат обаче част от представителите на СДС в Столичния общински съвет.

Според Каролев причината е в липсата на достатъчно популярни лица в районите на София, които биха могли да бъдат издигнати за тези постове. Жълтият съветник даде пример за консенсус между неговата партия и СДС за столичния квартал “Люлин”, където на голяма популярност се радвал директорът на тамошна гимназия, и двете формации искали да го издигнат. ДСБ обаче категорично се обявили против.

СДС вече подписа споразумение с ДСБ за създаване на обща листа за общински съветници и районни кметове.

Очаква се до края на деня двете десни партии да уточнят висящите въпроси около листите си. Пречка между тях продължава да бъде предложението на СДС в листата да попаднат имената на настоящия председател на тяхната група в СОС Стефан Иванов и на председателя на съвета Владимир Кисьов. От ДСБ се опасяват, че ако те попаднат в следващия градски парламент, ще работят за интересите на ГЕРБ.

От друга страна царистите и социалистите подкрепят издигнатият от инициативен комитет независим кандидат за кмет на район “Студентски”, твърдят представители на БСП - София. Всъщност червените миналата седмица обявиха, че ще излъчат 21 свои кандидати за районни кметове, като само в Студентски град, Овча Купел и Подуяне, в който район БСП ще подкрепи независимия кандидат Нешка Робева, няма да имат самостоятелни предложения.

Близки до НДСВ твърдят, че в други софийски райони партията ще се опита да лансира свои хора, като така “ще искат да покажат, че “имат структури и те наистина работят”. “Ако една партия иска да я вземат насериозно, трябва да си излъчи кандидати”, коментира социалист, като заяви, че истинските преговори и “наддавания”, както за кмета на София, така и за районните, които тази година за пръв път ще бъдат избирани, ще са на балотажа.     

Споделяне

Още от Местни избори 2007