НДСВ преговаря с Бриго Аспарухов, криза в Пловдив заради Гергов

НДСВ преговаря с Бриго Аспарухов, криза в Пловдив заради Гергов

Въпреки че в понеделник съдът остави без разрешение сложния ребус на НДСВ кое ръководство е легитимно и може да взима решения, същия ден  партията най-накрая обяви официално, че застава зад издигнатия от десните партии кандидат-кмет Димо Гяуров за Варна. Нерегистрираният Политически съвет (ПС), взе решение да подкрепи и досегашния син кмет на Велико Търново Румен Рашев. В централата на “Врабча” 23 бяха представени над 80 издигнати или подкрепени от НДСВ кандидати, предимно в малки населени места.

Решението за София и Кърджали ще бъде взето до две седмици, според шефа на предизборния щаб Милен Велчев. По неофициална информация царистите били доста объркани за столицата, тъй като издигането на Бригадир (Бриго) Аспарухов от БСП поставяла нещата в друга светлина, предвид неговите добри отношения с лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Представител на НДСВ каза, че вече са започнали неформалните разговори за евентуална подкрепа на Аспарухов. Оставали обаче възможностите за подкрепа и на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, както и самостоятелно участие със сегашния общински съветник Владимир Каролев.

В отговор на въпрос Милен Велчев заяви, че още няма становище на софийската им организация. “Отнасяме се сериозно към кандидатурата на Бриго Аспарухов”, каза той, като допълни, че фигурата на Аспарухов е “авторитетна и с тежест” в обществото.

Велчев обясни, че все още не са проведени разговори в рамките на тройната управляваща коалиция за евентуална подкрепа на Аспарухов.

“По заслуги”

При представянето на подкрепените от НДСВ кандидати Сакскобургготски коментира, че движението му “не страда от партийни предразсъдъци или меко казано догми, защото не съм възпитан в партийност”. Решението зад кого да застанат е “по заслуги, а не толкова по партиен билет”, допълни той.

Докато беше премиер, Симеон поиска да назначи кадровия офицер от ДС и бивш шеф на НРС Аспарухов за координатор на спецслужбите, но намеса на НАТО предотврати това. Двамата са близки по линия на банкера Атанас Тилев, чието кадрово дело бе унищожено от Бриго Аспарухов и в чието застрахователно дружество акционер е Сакскобургготски.

Лидерът на НДСВ заяви още: “НДСВ се ползва с далеч по-голям потенциал от това, което се приписва, а понякога умишлено се омаловажава ролята на една центристка, отворена партия. Убеден съм, че с общи усилия ние ще можем с толкова способни и подготвени хора да изненадаме привържениците на виртуалната политика”, коментира той. По думите му така ще се усети от обществото, че НДСВ “държи на модернизацията на страната”.

Кандидатурата на Гергов разцепи НДСВ в Пловдив

Не е ясно как царистите ще действат и в Пловдив, където местната организация на НДСВ се е разцепила късно в неделя. Участници разказаха пред Mediapool, че шефът на щаба и пловдивски депутат Милен Велчев е настоял да бъде подкрепена кметската кандидатура на бизнесмена Георги Гергов. Мнозинството обаче е гласувало за шефа на регионалния инспекторат по образование Александър Буздрев.

На въпрос на Mediapool Велчев заяви в понеделник, “че не бива да се създава усещането за взето решение”, тъй като последната дума ще е на Политическия съвет на партията. Трябвало да се вземе предвид и фактът, че Гергов все още не се е кандидатирал официално.

Самият Гергов миналия четвъртък поиска подкрепа от лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, като посети централата на “Врабча” 23 в София. Тогава той заяви, че “е време да вляза по някакъв начин в политиката” и че ще съобщи решението си до 10 дни.   

По време на неделното заседание е бил номиниран бившият директор на Пловдивския панаир Йордан Радев, който обаче си оттеглил кандидатурата, защото е в листата за общински съветници. Предложен е и бившият областен управител на Пловдив Гьока Хаджипетров, който също си направил самоотвод. След това дошло предложение от залата за Буздрев, който обаче, въпреки очакванията, не пожелал да се оттегли. Така в крайна сметка съревнованието било между него и настоящия шеф на Пловдивския панаир Георги Гергов.

От 118  присъстващи на заседанието, Гергов получава 33 гласа, а Буздрев - 62.

След като станало ясно, че Буздрев печели, се намесил Милен Велчев, който заявил, че бизнесменът е предпочитаният кандидат за Пловдив. В залата настъпила суматоха, някои от участниците казали, че не е нужно от София да им посочват кого да издигнат, тъй като те на място познавали най-добре хората и обстановката.

Представители на НДСВ коментираха пред Mediapool, че в крайна сметка последната дума ще е на царя. “Не виждам голям смисъл от подобни събрания по места, тъй като последната дума ще се дава “отгоре”, обясни депутат от НДСВ. По думите му по-добрият вариант за Пловдив е подкрепата на Гергов, който е сред “едрите риби” в туристическия бранш, известен е като близък на президента Георги Първанов, вътрешния министър Румен Петков и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?