НДСВ притиска президента за разузнаването

НДСВ притиска президента за разузнаването

Президентът, който назначава шефа на разузнаването и по този начин е ръководи службата, не може да не вземе отношение за свършеното от службата във връзка със СПИН процеса в Либия или самоубийствата на нейни служители в края на миналата година. Това е мнението на зам.-председателя на НДСВ Николай Свинаров, който заяви в петък пред Нова телевизия, че Националната разузнавателна служба (НРС) трябва да е подчинена на Министерския съвет, а не на президента.

Свинаров изрази недоволство от изявлението на Георги Първанов по време на тържественото заседание на парламента за ЕС преди ден, когато упрекна предишното правителството на НДСВ в отстъпление от националния интерес заради “прибързаното” затваряне на глава “Енергетика”, с което България се задължи да затвори през декември м.г. ІІІ и ІV реактор на АЕЦ “Козлодуй”.

“Когато президентът беше поканен от предходния премиер да подпише на 25 април 2005 г. споразумението с ЕС, той някак си не каза, че сме избързали със затваряне на глава "Енергетика", а с гордост подписа това споразумение. И ще спра дотук с тази сметка. Подобни тенденции и подобни изяви, разбира се, има и по отношение на службите, за които говорим”, каза Николай Свинаров.

Хората на Сакскобургготски се обидиха за “грешните” преговори за ЕС

Не приемаме констатацията на президента Първанов от четвъртък, че преговорният процес с Европейския съюз е съдържал грешки. Това заяви в петък говорителят на НДСВ Станимир Илчев след заседание на Политическия съвет на партията.

“Ако един преговорен процес съдържа грешки, той не завършва успешно и своевременно”, допълни Илчев. Той допълни, че в НДСВ смятат, че своевременното завършване на преговорите е дало възможност на Първанов да положи своя подпис на последните страници на присъединителния договор на България към ЕС.

още 

По думите му е некоректно бивши и сегашни ръководители на НРС да си отправят упреци за несвършена работа по делото в Либия, а този, който ръководи службата, да не взема отношение по този въпрос.

Структурата на НРС е такава, че президентът ръководи службата и отговорността е в ръководителя на службата, подчерта Свинаров. Той напомни, че държавният глава не е взел отношение и за трагичните инциденти в НРС в края на миналата година – смъртта на шефа на архива в разузнаването, а след това и на служител на НРС от поделение в провинцията. И за двата случая се твърди, че са самоубийства, като първото бе крито от обществеността в продължение на 24 часа.

“Държавният глава не може да има отношение само по позитивите, а да няма отношение по негативите на държавата”, каза зам.-председателят на НДСВ.

По-късно в петък той съобщи пред Mediapool , че идната сряда оглавяваната от него парламентарната комисия по вътрешна сигурност ще изслуша шефа на НРС Кирчо Киров във връзка с двата смъртни случая.

Свинаров отказа извънредно заседание на комисията след първото убийство в НРС през ноември 2006 г. - на шефа на архива Божидар Дойчев. Допълни, че предстоящото изслушване е по повод второ искане, постъпило отново от ДСБ.

Свинаров изрази мнение, че разузнаването трябва да мине към изпълнителната власт, защото така би се спазил конституционният запис за отговорността на правителството да провежда външната политика и за сигурността на страната.

По този начин, допълни Свинаров, ще има по-ясно съчетаване на правомощия и отговорности. Отговорностите трябва да бъдат ясно съчетани с правомощията, а това в сегашната система не се изпълнява, уточни той.

Зам.-председателят на НДСВ посочи, че партията му не среща подкрепа от партньорите си в управляващата коалиция за такава промяна и не са водят разговори за промяна в нормативната уредба на НРС и НСО – двете служби, подчинени на президента, които работят по изключително старо законодателство.

Самият Първанов заяви след преизбирането му за втори мандат на 29 октомври, че по време на втория мандат ще работи за осъвременяване на нормативната база за двете служби.

Споделяне

Още от България