НДСВ продава Булгартабак с промяна в закона за приватизация

НДСВ ще промени закона за приватизацията, за да довърши сделката за Булгартабак и да продаде тютюневия холдинг на Дойче банк, научи mediapool.bg от депутати от управляващото мнозинство. Вариантът е избистрен от работна група от народни представители от царското движение - главно юристи и икономисти.

Според непотвърдена информация, с промяната ще се даде право със задна дата на Министерския съвет, при определени условия, да дава задължителни указания на Агенцията за приватизация за приключване на дадена сделка. Обсъждал се и вариант при стратегически продажби правителството да може да взема решения по целесъобразност.

Други източници на mediapool.bg твърдят, че промяната на закона предвиждала приватизационните процедури за предприятията с одобрена от парламента стратегия, от един определен момент да преминават от Агенцията за приватизация към министерски съвет. Правителството трябвало да вземе окончателно решение по сделките, след което те щели да се изпратят за одобрение и в Народното събрание.

Според същите източници юристи от парламентарната група на НДСВ все още работели върху конкретните текстове и затова липсвало крайното решение за промяна на закона.

Според няколко източника, царските депутати предпочели този начин за довършване на сделката, вместо парламентът да се ангажира с прецедент, приемайки специален закон за избор на купувач на тютюневия холдинг.

Зам.председателят на парламентарната бюджетна комисия Арсо Манов заяви, че в четвъртък законовата промяна ще се приеме на заседанието на Министерски съвет и ще бъде внесена в парламента. Манов не пожела да уточни каква ще бъде тя. В четвъртък обаче от София ще отсъства ресорният за приватизацията вицепремиер Николай Василев, който по това време ще бъде на заседанието на смесената българо-руска комисия в Санкт Петербург.

Още сутринта председателят на парламентарната икономическа комисия Валери Димитров заяви, че е избран окончателен вариант, който ще се дооформи от група депутати. Димитров специално уточни, че това ще стане без участието на тримата министри Василев, Велчев и Петров, натоварени от НДСВ преди Коледа да предложат начин как да се приключи сделката за Булгартабак. Депутатът ясно показа, че не е склонен това да стане чрез ексклузивен закон за купувач.

Игра в центъра на терена

Цял ден управляващите депутати отбиваха журналистическите питания какъв е вариантът за холдинга. Председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов дори се опита да спаси колегите си, прехвърляйки топката отново в полето на тримата министри. След съвместно заседание на ръководствата на НДСВ и ДПС, на което се появи и вицепремиерът Василев, Панайотов отрече да са говорили за Булгартабак и каза, че още чакат предложенията на Василев, Велчев и Петров. Визитата на Василев Панайотов определи като повторно поздравление за вчерашния му рожден ден.

Николай Василев заяви, че трябва да се стигне до законодателно решение, а Милен Велчев каза, че предпочитаният вариант е да не се приема специално законодателство за продажбата на Булгартабак.

Съгласие имаше единствено около тезата, че ако не се приватизира, холдингът ще фалира до 1-2 години. С това се съгласиха Пламен Панайотов, министър Мехмед Дикме и Ергин Емин от СДС.

Искрено се надявам до края на месеца да бъде разрешен казусът за "Булгартабак", заяви Пламен Панайотов. Той обясни, че ако има забавяне в реализацията на политическата воля за продажбата на дружеството, както на Народното събрание, така и на управляващото мнозинство, то това забавяне не се дължало нито на НДСВ, нито на ДПС.

Милен Велчев коментира, че на вчерашната среща при премиера са били обсъдени няколко варианта за приватизацията на "Булгартабак", но не е взето окончателно решение. Велчев каза, че не е имало и няма идея тютюневият холдинг да бъде продаван чрез Банковата консолидационна компания. Според него предпочитаният вариант е да не се стига до специално законодателство за тази сделка.

Според вицепремиера Николай Василев правителството продължава да търси най-добрия юридически вариант и най-доброто законосъобразно решение, което да реши проблема със забавената сделка за "Булгартабак". Според него най-добрият вариант е да се стигне до законодателно решение, но не уточни дали става дума за специален закон.

Вчера Василев каза пред журналисти, че е запознат за предложението на ДПС да има специален закон за приватизацията на "Булгартабак". Василев обясни, че изпълнителната власт е решена да приватизира "Булгартабак, но по независещи от нея причини е попаднала в капан на други процеси, които не защитават националните интереси.

Дикме: Ако "Булгартабак" не бъде продаден, след 2-3 години ще фалира.

Според министъра на земеделието, ако до 2-3 години Булгартабак не бъде продаден, ще фалира. Холдингът вече не е конкурентен на частните фирми за изкупуването на тютюна. Дикме смята, че "Булгартабак" ще бъде продаден в рамките на сроковете, описани в Закона за приватизация.

СДС настояха парламентът да гласува нова стратегия за приватизация

на Булгартабак холдинг на базата на Закона за тютюна и тютюневите изделия и правителствена стратегия за тютюнопроизводство.

Членът на НИС на СДС Ергин Емин каза, че не трябва да се допускат в бъдещата сделка неблагонадеждни инвеститори, които нямат добра репутация.

Той апелира и да се проведат разговори с големи тютюневи и цигарени компании за тяхно евентуално желание за участие в новата процедура за "Булгартабак холдинг".

Емин даде пример от Сърбия, където също се извършвала приватизация на предприятията от тютюневата промишленост. Там първоначалната цена за предприятието в Ниш например, което владее 40% от пазара на цигарени изделия от Сърбия, е 270 милиона долара. Фабриката в Ниш има капацитет около 15 000 тона, което е под възможностите само на Благоевградската, посочи Емин.

Главният секретар на СДС Иван Иванов съобщи, че от ОДС ще оспорят пред Конституционния съд внесените в петък от мнозинството промени в Закона за приватизацията и следприватизациионен контрол, ако бъдат приети от парламента. Той припомни, че чрез внесените поправки съдът се лишава от възможност да контролира приватизационните сделки, за които има приета стратегия от Народното събрание.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?