НДСВ пусна Антония Първанова в надпреварата за София

НДСВ пусна Антония Първанова в надпреварата за София

Антония Първанова ще е кандидатът на НДСВ за кмет на София, съобщиха от жълтата партия в петък. Името ѝ отдавна се спрягаше за надпреварата, но сега бе обявено официално от зам.-председателя на НДСВ Милен Велчев като бъдещия столичен кмет. Предстоят още обсъждания около листата с общинските съветници, която царската партия ще предложи на софиянци, като по всяка вероятност тя ще бъде оглавена от Първанова. 

"Тя е повече от работоспособна, има ясни идеи и се е доказала в много най-различни ситуации", заяви лидерът на партията Симеон Сакскобургготски. "Фактът, че е жена е в линията на НДСВ, което ние бяхме доказали още с влизането си в политиката през 2001 г. Тази линия продължава както и останалото замислено в нашето движение за бъдещето на България, за нашето общество и въобще да има един либерален център, отговарящ и в бъдещето на нашата политика", не изневери на стила си Сакскобургготски.  В заключение той благодари за готовността на Първанова и напусна пресконференцията.

Депутатката е била единодушно подкрепена от всички членове на Политическия съвет на НДСВ за кмет на София. Други имена не са подлагани на гласуване, обясни Милен Велчев, който изпълнява и ролята на председател на предизборния щаб на жълтата партия, а според говорителя ѝ Станимир Илчев не имало никакво съмнение в това, че именно Първанова ще бъде издигната за София.

Сто процента жена

"Аз съм 100 процента жена, имам самочувствието, че мога да създавам живот, да ценя красотата и да направя София красива", заяви Антония Първанова. Тя допълни, че има амбицията да накара общинските съветници, които представляват различни лобита, да работят за града. Възнамерява  да гледа на столицата като на голям и сложен за управление град, в който може да намери модерни решения.

“Моята професия няма нищо общо нито с охранителната дейност, нито с баскетбола, нито с разузнаването. По тази причина аз знам как се работи ефективно”, каза още Първанова. Тя се окачестви като амбициозна, но не ексцентрична и славолюбива. Затова щяла да търси атмосфера на диалог с общинските съветници в София.

Проблемите на  града не изглеждат като списък, който кметът да трупа дивиденти, а да не решава проблемите, каза още бившата евродепутатка. "Няма да разнасям софийския боклук, както Хамлет череп из цялата страна", обобщи двугодишната работа на Бойко Борисов като стопанин на града бившата евронаблюдателка.Тя коментира по адрес на останалите мераклии за кметското кресло, че се надява освен да мерят мускули като мъже, да могат да си говорят и за управлението на града с мозък.

Битката е отборна

На фона на катастрофалната загуба на електорална подкрепа, която отчитат социолозите за НДСВ Първанова избяга от конкретен отговор на въпроса на Mediapool за програмата минимум, която си поставя и за колко общински съветници ще успеят да се преборят царистите. „Едва ли тази програма минимум мога да я формулирам лично. Битката за кмет е отборна, така и управлението е отборно. Ако изобщо може да се говори, че някои от останалите кандидати е погледнал по този начин. Така, че не е най-важното броят на общинските съветници, защото всички други до тук не са заявили как ще накарат доминиращата група от общински съветници да работи. Никога не е било така. Винаги е имало разнобой. Общинските съветници са се обединявали от икономически интереси”, заяви Първанова обобщи, че  не бройката общински съветници е важна, а работната атмосфера, която трябва да се създаде от кмета.

„Обичам София. Обичам нейните граждани. Нямам врагове. Умея да създавам приятели. Затова смятам, че София има нужда от по-добър кмет”, продължи Първанова. Според нея София е лицето и марката на България и за това най-трудно било да се убедят всички българи и европейци, че столицата един наистина хубав град, който ги представя пред света.
Попитана за отношенията си със собствeника на "Нове холдинг" Васил Божков, чиято антична колекция тя представи в Европейския парламент, Първанова отвърна, че няма други отношения с него. "Това предизвика медиен шум, инспириран от бизнес интереси", каза тя и посочи, че изложбата била посетена от посланиците на страните-членки на ЕС и на НАТО, което говорело само по себе си.

„Там тази изложба не предизвика никакви скандали, каквито някои хора се опитаха да направят в България. Аз нямам притеснения доколкото същите тези експонати стоят зад гърба на президента Георги Първанов на официалните приеми в Националния исторически музей. Това означава, че те са достойни и за Европа”, коментира Първанова.

С издигането на кандидатурата ѝ Първанова стана втората жена, която ще се бори за гласовете на столичани, след като ден по-рано "Новото време", "Гергьовден" и земеделците на Стефан Личев обявиха номинацията на Юлиана Дончева срещу двамата генерали – Бойко Борисов и червения Бриго Аспарухов, банкера Мартин Заимов, подкрепен от СДС и ДСБ, и баскетболния треньор Константин Пазапов, издигнат от Демократическата партия.

На днешния си  политически съвет НДСВ одобри 95 кандидатури за кметове на общини. От тях 23 са чисто партийните номинации на партията. Решението на НДСВ за Пловдив се очаква следващата седмица. Според Милен Велчев има голяма вероятност партията да издигне свой кандидат за втория по големина български град.

Първите коментари

Наличието на много кандидати в дясноцентристкото пространство няма да обърка избирателите, защото десните кандидати са само двама – аз и Мартин Заимов, коментира кандидатът на Демократическата партия  Константин  Папазов след обявената от НДСВ номинация на Антония Първанова. „На другите само им се иска да са  десни”, продължи Папазов. Според него царската партия е причина да бъде свалено „най-силното дясно управление през 2001 година”

“Всеки със своята специфика и чар трябва да успее да накара максимален брой софиянци да гласуват за него. Аз мисля, че колкото повече кандидати има в една битка, толкова по-интересна е тя и толкова по-голяма възможност за избор имат хората”, каза още Папазов.

Според лидера на СДС Пламен Юруков една жена е винаги добре дошла в каквато и да е битка. Той не се притеснява от повече кандидати за кмет в център-дясното пространство и  не счита, че те ще отнемат гласове от общия десен кандидат Мартин Заимов. Именно около него е обединено твърдото дясно електорално ядро, посочи Юруков.

В петък преди да бъде обявена кандидатурата на Първанова  Бойко Борисов пожела успех на всички претенденти за неговия пост.

Споделяне

Още от България