НДСВ разчита да вкара един евродепутат в ЕП

НДСВ се чувства достатъчно силно, за да участва самостоятелно в изборите за Европейски парламент (ЕП) през пролетта. Партията очаква да вкара поне един евродепутат, макар че според социологически проучвания към настоящия момент царската партия няма такива шансове.

Това обяви във вторник пред БНТ зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев, който в момента замества лидера Симеон Сакскобургготски, отсъстващ от страната за няколко седмици.

Засега нито БСП, нито ДПС са казали как ще участват на изборите. Наскоро другият зам.-председател на НДСВ – Николай Свинаров – отрече слуховете, че партията ще явява на евровота в коалиция с ДПС. Двете партии са членки на Либералния интернационал и представителите им в ЕП са в групата на либералите.   

Според прогнозите на Велчев, НДСВ ще вкара в ЕП минимум един евродепутат, което “ще е добро представяне”. Партията се надява и за повече от един евродепутат, но това ще решат избирателите, коментира Велчев.

По думите му НДСВ вероятно ще издигне свой кандидат за кмет на София на местните избори през есента. Това ще стане ясно 2-3 месеца преди вота. “Така или иначе вероятно нашият кандидат ще е достатъчно известно лице, за да се кандидатира за кмет на София и няма да има нужда от налагане на физиономията му в общественото пространство”, обясни Велчев.

Миналия петък Политическия съвет обяви и 29 имена на номинирани за кметове в страната. Повечето от тях са досегашни кметове, издигнати или подкрепени от НДСВ.

На въпрос дали е възможно да подкрепят сегашният кмет на столицата Бойко Борисов, Велчев отговори, че все още не може да коментира въпроса, пък и самият Борисов не е заявил ясно дали ще се бори за втори мандат.

“Сигурен съм, че представянето ни ще бъде по-добро, отколкото на последните редовни местни избори”, каза Велчев.

Абсурдно е да се смята, че НДСВ, които сме били с четиримата си общински съветници винаги в опозиция, имаме ресурс да наложим свой човек в брода на директорите на “Топлофикация-София”, коментира още зам.-председателят на НДСВ.

Миналата седмица общинските съветници на НДСВ заедно с БСП, ССД, Демократическата партия и “Гергьовден” избраха Наско Михов, срещу чиято кандидатура се противопоставиха кметът Бойко Борисов (ГЕРБ) и СДС и ДСБ.

Михов е бил съветник на Велчев в Министерството на финансите и е близък на сегашния министър на енергетиката от БСП Румен Овчаров.  

Михов може да се справи добре с отговорния пост, тъй като има дългогодишен стаж в енергетиката и “може да изведе  “Топлофикация-София” от досегашната криза”, каза Милен Велчев.

“Но да се смята, че НДСВ има някакви интереси в "Топлофикация" е пълен абсурд. Аз самият научих за този конкурс буквално дни преди той да завърши”, каза Велчев. Той е “сигурен, че Михов ще направи всичко, каквото зависи от него по един достатъчно почтен начин, за разлика от начина, по който се е управлявала досега.”

По повод нуждата от кадрови назначения в някой ведомства Милен Велчев обясни, че те ще станат до две-три седмици, след като имената за постовете бъдат одобрени от лидерите на тройната коалиция. Зам.-шефът на НДСВ коментира, че вече има няколко предложения от тяхна страна за шеф на Държавната агенция по туризма, но не обяви имена.

Засега за поста се спрягат няколко имена – на Васил Иванов-Лучано, бивш министър на спорта от предния кабинет, Анелия Крушкова, зам.-министър на транспорта от правителството “Сакскобургготски” и Милен Керемедчиев, пак зам.-министър от това правителство.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?