НДСВ раздава коледни подаръци с пари на данъкоплатците

След демонстрационните проекти в малките селища с пари от бюджета, добили известност като "чешмички и алеи за запознанства, направени от НДСВ", представители от управляващата партия измислиха нов начин да се рекламират предизборно, отново основно с пари на данъкоплатците.

Този път като повод е използвано Коледното милосърдие. Социално слаби и възрастни хора в община Лом изненадващо са получили по празниците пакети с продукти от първа необходимост - олио, захар, боб, ориз, макарони, пресен шпек. Като празнична добавка са включени шоколадови бонбони и бисквити.

Коледните подаръци обаче са придружени и с картичка от "дарителите", подредени в следния ред: на първо място е поставено името на депутата от НДСВ Борислав Великов, под него е изписана лично кметицата на лом Пенка Пенкова, издигната за градоначалник от царската партия, и на последно място фигурира и социалното министерство.

Проверка на Mediapool показа, че основните средства за инициативата са от бюджета на социалното министерство, тоест от данъкоплатците - 13 хил.лева. Записаният на първо място царски депутат, известен сред колегите си с благотворителните си инициативи, е дарил 800 лв. за пакетите, а кметицата на Лом е включена не със собствени средства, а заради преведените от бюджета на общината 500 лева.

Пенка Пенкова не можа да отговори защо на първо място фигурира името на народния представител Великов, както и защо сред дарителите е включено нейното собствено име, а не на община Лом. Тя допусна, че вероятно това е станало заради недовиждане от страна на проектното звено, изработвало коледните честитки за социално слабите.

Общо 1300 души от Ломската община са били изненадани за Коледа. Сред тях имало деца, лишени от родителски грижи, многодетни семейства, деца с увреждания, възрастни хора, обясни Пенкова.

Пенкова допълни още, че по проекта "за изработване на коледни пакети" във фонд "Социално подпомагане" към министерството на труда исоциалната политика са кандидатствали много общини. Като спечелили Пенкова изброи община Вълчи дръм, Видин (за 30 хил.лв.) и Мизия.

Социалното министерство обаче не представи поисканата от Mediapool по-подробна информация по проекта.

Инициативата на общината била реализирана съвместно с още седем социални партньори, разказа Пенкова и изброи дирекция "Социално подпомагане", дом за деца без родителска грижа "Милосърдие" в Лом, представители на общинската администрация, експерти от програма "Общинско развитие", председател на общинска основна организация на Съюза на инвалидите в Лом и две неправителствени организации.

"Не предоставихме реализирането на проекта на неправителствена организация с цел по-голям контрол," обясни жълтата кметица.

Царският депутат Борислав Великов пък обясни милосърдието си с желанието да зарадва възрастните и социално слабите хора по време на коледните празници.

Споделяне

Още от България