НДСВ разтакава избора на шеф на групата си

НДСВ разтакава избора на шеф на групата си

НДСВ за пореден път от няколко месеца насам е изправено пред нов проблем. Сега  царистите трябва да изберат председател на парламентарната си група, след като в петък досегашният шеф Анелия Мингова стана член на Висшия съдебен съвет. Пред Mediapool депутати прогнозираха в понеделник, че изборът няма да е много бърз и ще трябва да минат “поне 10-15 дни”, за да се вземе “най-доброто решение за партията”.

“Едва ли толкова спешно ще бъде взето решението, нещата трябва да се уталожат”, коментира пред Mediapool депутатът Огнян Герджиков, който е сред спряганите имена за шеф на жълтата група. Той допълни, че се “надява да не се стигне дотам на всяка цена да бъде номиниран за поста”.

Зам.-председателят на ПГ Минчо Спасов каза, че НДСВ има достатъчно опитни ръководители, които са се доказали в годините. Той също обясни, че “такъв важен въпрос не може да се разреши за два дни”.

Засега неофициално са се обсъждали няколко кандидатури за председател на ПГ – освен Герджиков, още тази на Борислав Великов, на Лидия Шулева и на Николай Свинаров. Сред спряганите за поста бил и Минчо Спасов.

По мнението на представители на НДСВ решаващата дума ще е на лидера Симеон Сакскобургготски. От завъртелите се евентуални кандидатури обаче като че ли най-близка до него е тази на Огнян Герджиков, който в момента е и шеф на предизборния щаб на кандидата на царистите за кмет на София – Антония Първанова. Другите депутати в една или друга степен се включиха в т.нар. “бунт” на ПГ срещу начина на избор на новото партийно ръководство на конгреса от 3 юни т.г. Тогава министри и депутати обвиниха Милен Велчев в “манипулации” на гласуването за членове на Политическия съвет (ПС), в който не влезе депутатът Пламен Панайотов. Именно заради това близкото до него “юридическо лоби” в жълтата група се надигна срещу Велчев, а по-късно Саскборугготски го защити и застана на негова страна.

Въпреки това обаче членове на партията оспориха пред съда конгресните решения и така досега новото ръководство на НДСВ все още не е регистрирано.

Мнозина дори видяха в номинирането на Анелия Мингова за член на ВСС от жълтата квота “начин, по който царят се справя” окончателно с недоволството на ПГ и вероятно ще постави начело свой “приближен”. Засега обаче “казусът” отново се отлага за неопределено време.

Като че ли малко по-ясни са нещата около въпроса кой ще влезе на мястото на Мингова в Народното събрание. След нея в плевенската листа на НДСВ, откъдето тя стана депутат, е актьорът Андрей Баташов. 

Споделяне

Още от България