НДСВ регистрира ново ръководство без Станков и Баташов

Централата на НДСВ призна косвено обвиненията за нелегитимност на извънредния конгрес от 3 юни, след като внесе за регистрация в съда само част от взетите решения.

“Съставът на Политическия съвет е внесен без имената на Андрей Баташов  и Антон Станков, поради неоформения на 28 май протокол за тяхното членство”, съобщиха в сряда от централата на НДСВ.

Станков и Баташов са две от “новите лица” в ръководството, предложени лично от лидера Симеон Сакскобургготски, но към момента на избора им не са били членове на партията, разкриха по-късно депутати от НДСВ. Главният секретар Владимир Дончев бе сред първите, които понесоха гнева на царя, тъй като е отказал да фалшифицира документ със задна дата за “оформяне” членството на Станков, който на всичкото отгоре, кандидатствайки за партиен началник, все още не бе напуснал магистратския си пост.

Внасянето на документите в съда вероятно е било възложено на юристи извън парламентарната група, каза за Mediapool Огнян Герджиков. Той повтори, че в прерогатив на лидера Симеон Сакскобургготски е да определи кои решения да бъдат вписани от съда и така да станат легитимни. Самият Герджиков не знаеше какво точно е представено и допусна, че и повечето му колеги, ако не и всички в парламентарната група, също не знаят.

От централата на НДСВ съобщиха, че за съдебна регистрация са внесени промените в устава, името, политическия и контролния съвет.

Новоизбраните членове на Националния съвет не са предложени за регистрация поради факта, че техният брой (20 единодушно избрани) е по-малък от изискуемите по устав 31 члена, информират от централата на “Врабча” 23.

Не е ясно как съдът ще подходи към внесените документи, след като миналия месец по-голямата част от царските депутати обявиха, че над 900 от делегатите на конгреса, гласували решенията, не са били членове на НДСВ. “Бунтарите”, групирани около т.нар. юридическо лоби в НДСВ, настояха форумът да бъде обявен за нелегитимен и Милен Велчев да понесе политическа отговорност за допуснатите манипулации и фалшификации. Засега обаче това не се е случило, а зам.-областният управител на Бургас Илчо Дуганов, който е отговарял директно за организирането на конгреса, тия дни анонимно бе провъзгласен за и.д. главен секретар на НДСВ.  Тази информация се тиражира сред местните структури на партията, които се опитват да отгатнат кои са новите царски любимци.

Внасянето на документите в съда става в отсъствието на Сакскобургготски, който е по частни дела в Испания, докато в страната текат важни процеси както за партията му , така и за управляващата коалиция, на която НДСВ е член.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?