НДСВ реши да изхарчи бюджетния излишък

Политическият съвет на НДСВ реши да изхарчи излишъка в бюджет 2004. В края на миналата седмица мисията на МВФ препоръча тези пари да се спестят, за да се покрият с тях разходи през следващата година.

След заседанието на ръководството на НДСВ във вторник вицепремиерът Пламен Панайотов обяви, че изпълнението на бюджет 2004 стриктно следва закона, затова очакваният излишък в края на годината ще бъде използван по максимално полезен начин за най-голям брой хора.

Сферите, които ще получат допълнително финансиране над записаните разходи в бюджет 2004, са образованието, инфраструктурата и част от общините. С пари от излишъка ще бъдат изплатени и коледни добавки към бюджетните заплати и пенсиите.

От днешните изявления на Панайотов и финансовия министър Милен Велчев не стана ясно за каква сума става въпрос и дали всички получени в повече приходи ще бъдат изхарчени. До една седмица финансовото министерство заедно с отрасловите ведомства трябва да предложат конкретните цифри.

За първите седем месеца излишъкът надхвърли 800 млн.лв. и се очаква до края на 2004 г. да стигне 1 млрд., въпреки традиционно по-големите бюджетни разходи през втората половина на годината.

В меморандума между българското правителство и МВФ е записано, че при добро изпълнение на бюджета кабинетът може да разпредели допълнително средства в размер на 1% от БВП за тази година, което е около 350 млн.лв. В края на юли правителството обаче вече раздаде допълнителни 263 млн.лв. над заложените разходи в бюджета за ремонти на пътища и на училища, лекарства за болници и сметките им за ток и парно, за субсидии за държавни фирми и фондове.

Финансирането на образованието трябва да се обвърже с напредъка на реформата

Финансирането на образователния сектор трябва да бъде обвързано с напредъка на извършващата се реформа, е становището на финансовото министерство. То бе представено във вторник от министър Милен Велчев на дискусия за образованието, организирана от Българския форум на бизнес лидерите, в която участва и министърът на образованието Игор Дамянов.

още

Част от новите средства, които управляващите ще разпределят в края на годината, ще се насочат за компютаризация на училищата. Пламен Панайотов допълни, че в момента вицепремиерът Лидия Шулева и финансовият министър Милен Велчев съвместно разработват концепция за развитие на образованието.

Пари от излишъка ще се инвестират и в подобряването на първокласните, второкласните и третокласните пътища.

Сред приоритетите за финансиране са водоснабдяването и финансовата децентрализация. Според Пламен Панайотов, много нови селища ще получат водоснабдяване с парите от бюджетния излишък за тази година. Обмисля се възможността да бъдат поощрени общините, които законосъобразно са изразходвали бюджетите си, каза още Панайотов, без да уточни как точно ще се избират кметствата, които ще получат допълнителни средства.

С пари от излишъка ще се изплатят и традиционните коледни добавки към бюджетните заплати и пенсиите.

Другият вторник Политическият съвет на НДСВ ще продължи да обсъжда темата за преизпълнението на бюджета и ще предложи конкретен вариант на своя коалиционен партньор ДПС и на правителството.

Миналия четвъртък, след среща с финансовия министър ръководителят на МВФ-мисията Ханс Фликеншийлд препоръча на правителството да се придържа към одобрените от парламента параметри на бюджет 2004 и да спести преизпълнението на приходите, а не да ги харчи.

Правителството трябва да изпълнява разходните си планове така, както са одобрени от парламента. Всички допълнителни приходи трябва да бъдат спестени и запазени и да бъдат харчени само съгласно предварителните планове, посъветва Фликеншийлд.

Два дни по-рано от фонда заявиха, че правителството трябва да направи по-реалистична прогноза за приходите в бюджета за догодина, за да не се стига до такова голямо преизпълнение, както в тазгодишния.

Помолен за коментар, финансовият министър днес обясни, че имало възможност за надхвърляне на лимита от 1% от БВП заради спестени разходи спрямо планираните в бюджета. Като пример той посочи лихвените разходи, които ще са малко по-ниски от заложените в бюджет 2004, както и разходите за някои капиталови проекти, които не се реализират с предвидените темпове. Велчев каза, че в разговорите с МВФ правителството прави всичко възможно да насочи поне част от преизпълнението за допълнителни разходи.

Още след първото решение за допълнителни харчове през юли, икономисти определиха действията на правителството като прахосване, защото се дават пари за проблеми, които могат да бъдат решени със структурни реформи.

Този тип решения на правителството са отстъпление и от принципите на програмното бюджетиране, които обяви в края на 2003 г. министърът на финансите Милен Велчев, напомниха анализатори.

Опозиционните партии в Народното събрание пък настояха за парламентарна санкция за решенията за допълнителни харчове. От ПГ "Новото време" внесоха и законопроект, според който парламентът, а не правителството, трябва да определя какво да се прави с бюджетния излишък.

Споделяне

Още от Бизнес