НДСВ събира кандидати за кметове до 15 юли

До 15 юли е срокът за номинации за кандидати на НДСВ за кметове и общински съветници, съобщи заместник-председателят на Политическия съвет на партията Пламен Панайотов. Местните структури на НДСВ и членовете на партията ще могат да издигат имена.

Панайтов се надява, че изборът на кандидатите и оповестяването им ще стане към края на юли.

НДСВ няма да проверява кандидатите си за принадлежност към бившата Държавна сигурност, обясни зам.председателят на ПГ на НДСВ и член на предизборния щаб Владимир Дончев. Той каза, че такава проверка се прави само за достъп до НАТО-вска информация.

Именно от изявление на Дончев в Пловдив преди дни тръгна информацията, че както за парламентарните избори през 2001 г., така и за местните НДСВ ще проверява кандидатите си за чисто досие. Дончев обаче отрече да е казвал такова нещо и обясни, че не бил разбран правилно от медиите.

Като за начало, НДСВ щяло само да изисква от кандидатите да представят справки, че не са кредитни милионери, че имат чисто съдебно минало и че не им е отнеман международния паспорт. Това били общите критерии за достъп до класифицирана информация, които могат да се проверят сравнително бързо.

Сроковете, критериите за подбор и номинация на кандидатите и други въпроси, свързани с предстоящите местни избори, ще бъдат обсъдени на заседанието на Националния съвет на НДСВ в петък, каза Панайотов. На заседанието няма да става въпрос за конкретни кандидати, уточни той.

Националният съвет на партията ще обсъди и международната ориентация на НДСВ.

Още от България