НДСВ съкрушени от изневярата на добричката кметица с ГЕРБ

НДСВ съкрушени от изневярата на добричката кметица с ГЕРБ

Взаимна обида и разочарование изразиха НДСВ и избраната с тяхна подкрепа кметица на Добрич Детелина Николова, която сега реши да се кандидатира за нов мандат от името на ГЕРБ. В четвъртък Николова беше в София, където участва на живо в телевизионно предаване, даде интервю за радиото и проведе срещи, но не и в централата на НДСВ, където я очаквал лично лидерът Симеон Сакскобургготски, за да чуе защо е избрала партията на Бойко Борисов.

Николова обясни, че е обидена и очаквала подкрепа от НДСВ, особено след разговорите през последните седмици.

“Определено считам, че не съм очаквала да чуя по мой адрес подобно отношение чрез медиите”, заяви кметицата пред БНР. Миналата седмица добричкият депутат от НДСВ Антония Първанова каза пред Mediapool, че Николова е “предателка”.

Двете дами се скараха в ефира на националното радио. Депутатът твърди, че Николова е декларирала в писмо до Сакскобургготски “готовност отново да бъде издигната за кандидат с първа подкрепа на НДСВ”.

“И след като знам какви усилия положихме, за да я направим кмет и след като виждам една конференция, на която тя застава до неформалния лидер на ГЕРБ и той казва, че НДСВ било излъгало Детелина, както излъгало и него, и тя си мълчи, какво друго мога да си мисля, освен че, ако аз съм на нейно място, ще ми е ужасно неудобно да разговарям с тези хора от НДСВ”, коментира Първанова.

Детелина Николова отрече да е подписвала писмо или декларация до царя. По думите ѝ това било едно намерение, тъй като независимият кандидат трябвало да бъде подкрепен от колкото се може повече партии и коалиции.

“Но изобщо не съм допускала, че може да възникне такъв конфликт заради това, че ме подкрепя ГЕРБ”, каза тя.

Първанова посочи, че политическото решение на НДСВ за подкрепата на Николова е взето още през май и е било публично огласено. “Не може да имаме толкова къса памет”, настоя тя.   

“Когато някой те предава веднъж, повече от вероятно е да мислиш, че това ще се случи и втори път. Аз се изумявам от това, че Детелина Николова била имала програма”, заяви Първанова.

Тя обясни, че е писала “със собствените си ръце” програмата на Николова за изборите през 2003 г. “А след това един месец с целия екип положихме огромни усилия тя да я научи наизуст, за да се явява на дебати. Детелина Николова освети града, защото още преди да стане кметица, ние решихме, че за да направим нещо за Добрич, ще докараме осветление, ще направим улиците и т.н. Това е прекрасен пример как депутатите във всяка една област трябва да лобират за областта си, защото това е основната им задача”, каза Първанова.

“Всичко, всичко, твърдя го най-отговорно, което се е случило през тези години в Добрич, се е случило, защото НДСВ е лобирало и наливало пари в Добрич. Няма нито един проект, нито една опъната лентичка, която да е отрязана, защото някой друг това го е донесъл”, допълни депутатът.

Тя посочи още, че НДСВ е направило Николова зам.-председател в сдружението на кметовете и “тя продължава там да се води политическата кандидатура от НДСВ”. Допълни, че “това е позиция, която е партийна, а не за черни очи”.

След като нарече диалога “недостоен”, Николова отвърна, че Първанова от три години не се интересува от развитието на Добрич.

“Аз държа на позитивната посока, ще работя за Добрич, така както съм започнала, ако това ми бъде гласувано на 28 октомври, и ще работя с хората, които знаят как да се подкрепя една програма”, декларира тя.

Първанова изтъкна, че думите на кметицата са същите, които са ѝ писали през 2003 г. И продължи: “Най-важни са хора, които могат да правят нещо за Добрич, а Детелина Николова просто е брилянтният пример за политически маркетинг и партийна работа. Ако всичко това се съблече, няма нищо друго”.

На въпрос дали вратата на “Врабча” 23 е затворена пред Детелина Николова, Първанова заяви, че “вратите на всички политически сили са затворени за нея - на СДС, на ДСБ, на земеделци, на ВМРО, на "Гергьовден", на БСП”.

Преди да се насочи към управляваща през 2003 г. партия НДСВ, Николова бе кадър на СДС.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?