НДСВ съзира зад мажоритарните депутати купуване на мандати

НДСВ съзира зад мажоритарните депутати купуване на мандати

НДСВ смята, че предложението на БСП за 58 мажоритарно избрани депутати дава възможности за купуване на мандати и партията е склонна да преговаря само за преференциални партийни листи за евроизборите с праг между 7 и 10 процента за пренареждане вътре в листата. Това е единствено възможно за оставащото време за промени в изборното законодателство, заяви заместник-председателят на НДСВ Мария Диковав неделя.

По думите ѝ, разпространени от пресцентъра на партията, НДСВ е сериозно обезпокоено от закъснението на изборното законодателство.

Ако всичко или голяма част от изнесеното в информациите за купуването на гласове в село Брест е вярно, то представлява сериозна заплаха за изборите през лятото и тези процеси още повече изискват да се предвидят мерки срещу купуването на гласове, посочва Дикова.

НДСВ не приема, че предложението за 58 мажоритарни кандидати за следващия парламент ще въведе мажоритарния вот, защото тези кандидати пак са чисто партийни и така се отварят много лесни възможности за купуване на мажоритарни мандати, казва още Дикова.

Движението изпълнява своята стратегия за самостоятелно явяване на изборите през лятото, но няма нищо по-нормално от разговорите между партиите от управляващата коалиция и от либералното семейство, защото изграждането на мостове е важно в политическото пространство, допълва тя след заявката на лидера Симеон Сакскобургготски за възможна коалиция в ДПС за парламентарните избори налято.

От пресцентъра припомнят, че жълтата партия е подписала Обществения договор за честни избори с неправителствените организации и подкрепи безрезервно предложението за регионални преброителни центрове. Още от февруари НДСВ спазва договореността и на всички свои рекламни материали призовава срещу купуването на гласове. В момента НДСВ води кампания срещу купуването на гласове в интернет със сайт за сигнали от гражданите за купуване на гласове, посочва се още в съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?