НДСВ се надява пак да е във властта, този път с десните

НДСВ се надява пак да е във властта, този път с десните
Представители на НДСВ заявиха, че са сигурни за влизането си в следващото Народно събрание и че без тях няма да мине и следващото управление, в което се очертава да доминира ГЕРБ.

Според социологическите прогнози партията на бившия цар има 2-3 процента подкрепа и най-вероятно няма да успее да спечели и едно място в Европейския парламент, въпреки че водачът на листата Меглена Кунева е успяла да удвои подкрепата за партийната листа по време на кампанията. С такъв процент НДСВ няма да може да влезе и в новото Народно събрание.

"Трудно е да се състави коалиция без НДСВ, но ние няма да влизаме в нея на всяка цена", коментира в петък на пресконференция зам.-председателят на партията Милен Велчев. Колегата му Владимир Каролев даде да се разбере, че вече са водени някакви предварителни разговори с ГЕРБ и десницата за бъдещо общо управление. Той обяви, че дори и да не са заедно във властта, ще им подарят мерките от икономическата си програма, за да могат да управляват добре в условия на криза.

Според Каролев в програмата на ГЕРБ, която бе представена официално преди няколко дни, има "сериозен ляв завой". Като пример той посочи, че още в началото на документа е записано, че ще работят за социална пазарна икономика. "Така ролята на държавата ще е много силна, което не е типично за вижданията на дясна формация. Само в Германия е така", посочи Каролев.

Според него в програмата няма и нито една дума за приватизация, концесия и т. н. По думите му все още имало надежда за приватизация на "Булгартабак", на "Топлофикация-София", "Общинска банка", на военни предприятия, здравни заведения.

Каролев каза, че в програмата на ГЕРБ няма нито една антикризисна мярка, а в платформата на Синята коалиция се съдържат доста мерки, които се припокриват с тези на НДСВ.

Министърът на държавната администрация Николай Василев посочи, че освен приватизация, в програмата на НДСВ е залегнало концесионирането на летища, пристанища, автомагистрали, които ще се стопанисват или от частни лица или чрез публично-частни партньорства.

Записано е още подобряване на пенсионния модел, на политиката в здравеопазването, на съдебната система, стимулиране на данъчната политика, специални мерки за прозрачност на усвояването на еврофондовете, намаляване с още 5 процента на осигуровките, запазване на плоския данък от 10 на сто, запазване на данък печалба на 10 процента и пр.

Василев, който вече 8 години е министър, определи настоящото правителство като "недостатъчно реформаторско, въпреки някои постигнати успехи".

Той дори се ангажира, че ако НДСВ е в следващата власт, то еврото ще бъде въведено като официална валута до 2013 година.

Владимир Каролев пък похвали колегите си от икономическия екип на партията, че са "млади, хубави и професионалисти" и затова предлагат "най-адекватните" мерки за следващо управление.

Относно предизборното намаляване на заплатите на министри, зам.-министри, шефове на държавни агенции и др,. Каролев посочи, че в предложението, което е на финансовия министър Пламен Орешарски, "популизъм има", но той е "полезен".

Милен Велчев пък каза, че с този акт ще се парират евентуални искания от страна на държавни служители, както и на такива от частния сектор, да искат увеличение на заплатите в условия на криза. "Сигналът от страна на правителството е сериозен", допълни той.

Споделяне

Още от ИЗБОРИ 2009

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?