НДСВ се опасява от промени в Закона за културното наследство в полза на олигархията

Политическият съвет на НДСВ изрази във вторник безпокойство по повод сезирането от страна на омбудсмана на Конституционния съд за текстове в Закона за опазване на културното наследство.

Политическият съвет застава зад закона и изразява безпокойство, че евентуалната отмяна на текстове ще се отрази негативно на опазването на националното културно богатство. НДСВ ще проведе консултации с политическите сили и ще търси подкрепа в посока съхраняване на културното наследство на България и ще продължава да защитава националните ценности от посегателствата на олигархията, заявиха от партията.

Миналата седмица омбудсманът Гиньо Ганев внесе в Конституционния съд искане да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за културното наследство, чието отпадане би било в интерес на големите частни колекционери на културни ценности. Така те ще бъдат освободени от задължението да удостоверят произхода на колекциите си, за да останат техни собственици.

Тези текстове бяха сред най-атакуваните от заинтересованите лобита и при подготовката на закона, приет с решаващото участие на тогавашния председател на парламентарната комисия по култура Нина Чилова и не нейните колеги от НДСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от България