НДСВ се опитва да запази статуквото във ВСС до избора на нов шеф на ВКС

НДСВ се опитва да запази статуквото във ВСС до избора на нов шеф на ВКС

Настояването на Европейската комисия (ЕК) за създаване на постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС) като начин да се засили ефективността на българската съдебна власт е било широко разисквано от Политическия съвет на тройната коалиция, който се събра в неделя.

Имаше идеи въпросът да се реши с приетата преди два месеца четвъртата поправка в конституцията, но управляващите се отказаха. Така решението трябваше да бъде търсено в новия Закон за съдебната власт, който обезпечава практическото приложение на конституционните промени и трябваше да бъде приет до края на март. Тогава се очаква първият след приемането ни в ЕС доклад на Брюксел за напредъка по глава “Правосъдие и вътрешен ред”.

Съдебният закон обаче няма да бъде приет в този срок, като управляващите искат от Брюксел отсрочка до юни, когато ЕК ще оцени как се справя България със съдебната реформа и борбата с престъпността и ще прецени да налага ли предпазна клауза.

Ако се реши ВСС да е постоянно действащ и членовете му да не съвместяват този пост с друг в рамките на съдебната система, това означава изборът на нов състав на съвета. Срещу това възразява НДСВ, което иска да си запази хората във ВСС, избрани от предишния парламент, поне до ноември. Тогава изтича мандатът на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров и съдебният съвет трябва да избере нов.

Членовете на ВСС, излъчени от НДСВ, са Радка Петрова председател на Пловдивския апелативен съд, Владимир Иванчев, шеф на Софийския окръжен съд, съдията във ВАС Панайот Генков и адвокат Любомир Цеков.

Реално във ВСС би останал само проф. Александър Воденичаров, който е декан на Юридическия факултет в Югозападния университет. 

Реформирането на ВСС е било подкрепено от БСП и ДПС.

Спор сред управляващите е възникнал и около структурирането на Инспекторат към ВСС. Преди два месеца депутатите записаха в конституцията, че инспекторите се избират от парламента с мнозинство от 160 гласа, което предизвика съмнения, че новият независим контролен орган на съдебната власт всъщност ще е политически зависим. Освен това при гласуването на конституционните промени бе “пропуснато” да се запише как ще бъдат освобождавани членовете на този инспекторат.

И тук НДСВ се разминава с БСП и НДСВ, които настояват за записването на голямо мнозинство и за освобождаване, а жълтите настояват за обикновено.

Всички тези проблеми трябва да бъдат изчистени не само в рамките на тройната коалиция, но и съгласувани с Брюксел. Миналата година управляващите допуснаха фал с третата конституционна поправка, която трябваше да отговори на изискванията на ЕК, но Брюксел поиска поправка на поправките, тъй като в тях съзря опит за посегателство върху независимостта на съдебната власт.

Споделяне

Още от България