НДСВ се отказа от коалиция с Бареков – липсвали политическа култура и принципи

НДСВ се е отказала да участва в създаването на голям центристки блок, каквито разговори тръгна да води с партията коалицията на бившия журналисти Николай Бареков "България без цензура" (ББЦ), съобщиха от НДСВ в неделя.

"Преговорите за създаване на голям центристки блок с ББЦ не доведоха до разбирателство и сключване на споразумение. Причините - хората, с които водихме разговори, според нас, нямат необходимата политическа култура, липсва им адекватна визия за управлението и бъдещето на държавата", обяснява създадената с ореола на бившия цар Симеон Сакскобургготски партия, която в последните два парламента не вкара свои депутати и започна да изпада в забвение.

От НДСВ посочват, че няма да участват "в безпринципни коалиции, чиято цел е влизане във властта на всяка цена, в това число и в резултат на нечисти задкулисни политически договорки". "НДСВ не желае сътрудничество с политически субекти, които пред избирателите говорят едно, а в същност  вече са се договорили да ги излъжат. НДСВ има горчив опит от коалирането си с ДПС и БСП", пише още в съобщението.

В него се посочва също, че "ние не се съгласихме да сме поставени в положение да сътрудничим и с достатъчно дискредитирани политици от най-тъмните години на прехода в България, участвали в разграбването ѝ".

"Ръководството на НДСВ реши, че партията не може да бъде съставна част от един безпринципен политически хаос.  Да бъде заедно с политическа формация,  чиято главна цел е влизането във властта и консумирането ѝ.  Влизането във властта на такива коалиции е опасно за страната ни и би било вредно за българското общество", допълват още бившите царисти.

"Компромисите в политиката са възможни, когато са разумни и в името на държавата и обществото. НДСВ ще продължи да търси подкрепа сред неправителствения сектор, сред гражданите, с ясното съзнание, че България трябва да има истински представител на либералните идеи и ще продължи да работи за създаването на силен центристки алианс" допълва съобщението.

С него партията заявява, че "докато не оставим задкулисието в миналото няма да има нормално, стабилно и прозрачно управление на държавата" и " ще продължим да имаме предсрочни избори, съмнителни управленски коалиции, съсипана държавност и бедност".

"Доверете се на НДСВ. Няма да ви подведем. При нас няма уяли се (правописът е автентичен – бел. ред.) се политикани, брокери на гласове и на доверие", пише още в позицията на партията.

"Нека се състезаваме с политически идеи, с възможностите на личностите в нашите листи. Хората не искат лъжи. Искат истинска промяна, в която реално да участват. Ако не ги чуем ще е късно за България!", заключават от партията, чието закриване бе поискано по-рано през деня от едно от емблематичните ѝ лица Соломон Паси. Той обяви, че ще прекрати членството си в НДСВ, защото партията е подложена на унизителна политическа мимикрия.

От "България без цензура" пък съобщиха, че в понеделник тяхната коалиция от партии ще внесе документи за регистрация на предстоящите предсрочни парламентарни избори в Централната избирателна комисия.

От партията на Бареков съобщиха, че на церемонията ще присъстват и представители на други съюзнически политически формации освен председателите на ББЦ Николай Бареков, на  Земеделския народен съюз Румен Йончев и на Движение Гергьовден“ Драгомир Стефанов.

Очаква се към ББЦ да се присъединят и нови партньори, за които до момента не е изтичала информация в публичното пространство, подгрява интереса пресцентърът на Бареков.

Споделяне

Още по темата

Още от България