НДСВ се отказва от промяна на квотите във Висшия съдебен съвет

НДСВ и ДПС са взели политическо решение да не принуждават членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да се отказват временно от магистратската си практика, да не променят сегашните квоти в съвета, както и начина за избор на неговите членове. Това стана ясно днес, по време на дебатите в Народното събрание по първото четене на промените в закона за съдебната власт, които за малко не разрушиха постигнатото само преди дни политическо съгласие между парламентарните сили за насоките на съдебната реформа в България.

В предложения от правосъдното министерство проект за закон за съдебната власт, ВСС трябваше да стане постоянно действащ орган, като за периода на участието си в него членовете му прекъсват магистратската си практика. Екипът на Станков предложи и промяна на сегашното разпределение от 6-ма съдии, 3-ма прокурори и 2-ма следователи в магистратската квота на 4-ма съдии, 4-ма прокурори и 3-ма следователи. Мотивът бе възстановяването на Националната следствена служба. Третият спорен текст, който ще бъде оттеглен между първо и второ четене на закона е магистратската квота да се избира пряко от общо делегатско събрание на органите на съдебната власт, а не от отделни събрания на съдиите, прокурорите и следователите.

Още при приемането им от Министерски съвет, тези промени предизвикаха публичните възражения както от страна на действащи магистрати, така и от ОДС и БСП.

Решението на мнозинството да се откаже от тях е взето на заседанието на парламентарните групи на НДСВ и ДПС във вторник. Спорните текстове обаче не бяха изчистени от проекта, който днес бе гласуван на първо четене в пленарна зала. Въпреки уверенията на министъра на правосъдието Антон Станков и на НДСВ-депутата Константин Пенчев, че записите ще бъдат основно редактирани преди окончателното им приемане, опозицията не ги подкрепи - ОДС гласува "въздържал се" заедно с част от БСП. Другите депутати от левицата натиснаха бутонът "против".

Опозицията обвини Станков, че разрушава консенсуса по съдебната реформа

И отляво, и отдясно днес заявиха, че правителството разрушава постигнатия консенсус за нуждите от реформи на съдебната власт. Мотивът им бе, че при подписването на декларацията за консенсус по съдебната реформа, по настояване на лидерът на СДС Надежда Михайлова, Станков е поел ангажиментът да изтегли или целият проект за съдебната власт, или измененията, свързани с трите спорни момента.

От ОДС дори обвиниха министърът и заместникът му Марио Димитров, че разиграват сценката на "доброто - лошото ченге". Докато Константин Пенчев заяви, че спорните моменти ще отпаднат, Антон Станков обясни, че те ще бъдат ревизирани, а в кулоарите заместникът му Марио Димитров каза, че спорна била единствено точката за постоянно действащ ВСС. Това предизвика гнева на ОДС, които заявиха, че са се въздържали при гласуването, защото не са получили ясни гаранции от правителството, че и трите спорни точки ще отпаднат.

Всъщност именно по въвеждането на постоянно действащ Висш съдебен съвет опозиция и управляващи се съюзиха срещу Антон Станков. Константин Пенчев атакува поправката като нецелесъобразна - било недопустимо да се принуждават членовете на съвета да се отказват от практиките си за мандата от 5 години, защото това ги превръщало в чиновници. Любен Корнезов от БСП пък обясни, че по този начин се създава паралелен на министерството на правосъдието орган, което обезсмисляло самото съществуване на ведомството, ръководено от Станков. Ако направим постоянен ВСС, можем направо да закрием министерството, обясни Корнезов.

Димитър Абаджиев от ОДС пък обясниха, че предложението е противоконституционно и противоречи на тълкувателното решение на КС. На основния закон според сините противоречат и измененията, свързани с квотите.

Според Йордан Соколов и в новия вариант на промени има възможност за намеса на изпълнителната власт в дейността на съдебната. Това бе една от причините, поради които Конституционният съд отмени 44 текста от закона за съдебната власт, приет от мнозинството през лятото на 2002 година, което принуди правителството да пише текстовете наново.

Абаджиев допълни, че абсолютно необходими са единствено текстовете, свързани с Националния институт по правосъдието и параграфите, свързани с изпитите на стажант - юристите. Той обясни, че ако Станков беше внесъл само тези промени, депутатите са можели да ги приемат още днес и на първо, и на второ четене.

Основна цел на измененията е да приведе в съответствие закона за съдебната власт с решението на Конституционния съд от края на миналата година, посочи Станков. Той напомни, че съгласно това решение на КС, завършилите висше юридическо образование и провели успешно стажа след дипломирането си, в момента са лишени от възможността да положат теоретико-практически изпит. Според предлаганите сега промени, министърът на правосъдието разпределя със заповед за срок от 3 месеца стажант-юристите на стаж в окръжните съдилища съобразно техния постоянен адрес. Завършилите право придобиват юридическа правоспоспособност след стажа и полагането на изпит.

Всички депутати днес приеха единодушно поправките в същия закон, предложени от Николай Бучков от НДСВ и предвиждащи съдиите, прокурорите и следователите да декларират имуществото си всяка година до 31 май, както и при освобождаването им от длъжност

Консенсусът за съдебната реформа не засягал законите

Дебатът по закона показа, че мнозинство и опозиция имат различно тълкуване за обсега на консенсуса за промените в съдебната власт. След днешните дискусии зам.-председателят на ПГ на НДСВ Константин Пенчев заяви, че консенсусът бил само по насоките за съдебна реформа, но не и по законите, с които тя ще се реализира.

"Наивно би било да си мислим, че ще имаме консенсус по всеки един от законите, засягащи съдебната система - примерно по НПК. Няма да имаме консенсус, тези закони ще се приемат с мнозинството, което се предвижда по Конституция, нека да не злоупотребяваме с думата консенсус", заяви той. Пенчев припомни, че не се изисква единогласие дори за промените в основния закон, но все пак, тъй като ставало въпрос за конституцията, мнозинството щяло да търси консенсус за измененията в нея. В същото време той не спести критиките си срещу опозицията, че декларирала волята си да промени съдебната система само на думи, но не и на дела.

От ОДС пък контрираха, че общото разбиране по време на консултациите за декларацията е било, че всички промени, нужни за реформиране на съдебната система, трябва да се осъществяват с консенсус - не само измененията в конституцията, но и в устройствените и процесуалните закони. Левицата акцентира върху текста в декларацията, гарантиращ, че промените ще се извършват на базата на съгласието както на политическите сили, така и на магистратите. Любен Корнезов припомни, че проектът за промени в закона за съдебната власт беше приет от правителството, без да бъде съгласуван с ВСС.

Още от България