НДСВ се представило успешно, обяви се за задължително гласуване

Като голям успех отчете представянето на изборите НДСВ. На пресконференцията в нощта след края на изборния ден зам.-председателят на партията Милен Велчев обяви, че жълтите са спечелили с 50% повече кметски места от изборите през 2003 г. Той приписа на НДСВ победата и на местата, където царската партия обяви подкрепа на издигнати от други сили кандидати.

На въпрос какво трябва да се случи още, за да признае НДСВ загуба, лидерът на партията Симеон Сакскобургготски отговори в типичния си стил, че трябва да се изчака до следващите избори, за да се прецени. Защо се интересувате от нас, ако ни считате за толкова незначителни, попита реторично той.

Запитан защо от НДСВ не са дали подкрепата си за Бойко Борисов в София, Велчев отговори, че това е можело да стане, ако са били съгласни с политиката му в общината.

НДСВ ще предложи на политическите сили да обсъдят дали да не се проведе референдум за въвеждане на задължителното гласуване, обяви Сакскобургготски. Според говорителя на партията Станимир Илчев задължителният вот може да намали ефекта от купуването на гласове.

Симеон отхвърли идеята за преосмисляне на участието на НДСВ в управляващата коалиция с думите, че не може резултатите от местен вот да се „екстраполират” върху политическата ситуация в страната.

Бившият премиер отклони отговора на въпрос би ли се коалирала НДСВ с ГЕРБ с думите, че това не е мястото за обсъждане на бъдещи коалиции.

От своя страна неуспялата кандидатка за кмет на София Антония Първанова, която е и водач на листата за общински съветници обяви, че ще остане депутат, дори НДСВ да спечели места общината. 

Споделяне

Още от България