НДСВ се радват, според опозицията премиерът е шантажиран

От НДСВ декларираха облекчение от решението на Велчев да оттегли оставката си и подкрепа за политиката му като финансов министър. Това ще реконсолидира правителството и парламентарната група, коментира новината председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев.

Тази сутрин Илчев е разговарял с Велчев и министърът предварително го информирал за действието си. Доволен съм от този резултат, тъй като смятах, че Милен трябва да оттегли оставката си при високата степен на подкрепа, която получи през последните дни, допълни той.

В същото време Илчев заяви, че от депутатите на НДСВ сега не се очаква "нищо ново и радикално различно", защото и преди подаването на оставка Велчев е имал "голяма и солидна" подкрепа.

Пред Дарик радио Илчев каза, че според него зад официално анонсираните от Велчев мотиви се крият още допълнителни знаци - към финансови и икономически субекти в страната, към негови колеги министри, към международни институции, към депутатите от мнозинството и към него самия. Какви знаци и за какво Илчев не уточни.

Станимир Илчев определи оставката още като тест за издържливостта на Велчев, като с оттеглянето ѝ той получил образен вот на доверие. "Самият Милен Велчев сподели с мен днес, че е изключително окуражен от това, че председателят на ДПС го подкрепя в неговото амплоа на министър на финансите", допълни Илчев.

Велчев получи подкрепата, от която се нуждаеше, за да продължи политиката си, коментира и зам.председателят на НДСВ и депутат от кръга "Новото време" Мирослав Севлиевски. Когато се касае за бъдещето на страната, се правят и по-резки движения, обясни той пред Дарик радио избора на министъра да търси подкрепа със заплаха от оставка.

Като полза от "рязкото движение" на Велчев Севлиевски определи изказванията на достатъчен брой хора в подкрепа на политиката на фискална дисциплина. Не бива да гледате на оставката като опит на Велчев да изнудва премиера, колегите си в правителството или парламентарното мнозинство, гледайте като опит да катализира определена дискусия, заяви Севлиевски.По думите му, дискусията била за или против фискалната дисциплина. Като противници Севлиевски определи само БСП.

При подаването на оставката си Велчев обяви, че не среща достатъчна подкрепа сред колегите си и мнозинството за бюджетната дисциплина. Само часове преди той да обяви оставката, правителството прие без възражения предложената от самия него бюджетна рамка на държавата за три години напред.

Макроикономическите показатели, на които робуваме, са само средство за постигане на основната цел - да се преодолее бедността, коментира депутатът от ДПС Арсо Манов, според който аргументите на Велчев да подаде оставка били доста тежки и несъразмерни с решението му. Има изключително сериозна вътрешна дискусия в НДСВ и ДПС за това как да се вкара повече политика в така наречената консервативна фискална дейност на правителството", допълни той.

Манов предположи, че през тези две седмици "на високо политическо равнище" е намерено някакво решение и на проблемите, свързани с безмитните магазини.

По думите на Манов както оставката на Велчев, така и оттеглянето ѝ не са имали решаващо значение за работата на коалицията НДСВ - ДПС.

Михайлова: Велчев шантажираше Симеон

"Случаят с оставката на Велчев е най-яркото доказателство за политическото безсилие на управляващите. Вместо да решава проблемите с вътрешен диалог, то се опитва да ги реши чрез вътрешен шантаж, при това чрез един от най-ключовите министри спрямо министър-председателя", коментира лидерът на СДС Надежда Михайлова.

Тя специално отбеляза, че това поведение поставя на карта образа на България като финансово стабилна страна.

Лидерът на СДС определи като "смущаваща непрозрачност" случващото се във финансовото министерство - оставките на бившия шеф на митниците Емил Димитров - "Ревизоро", на зам.министрите Атанас Кацарчев и наследилия го Гати ал Джебури и обявената предстояща на Красимир Катев. "Вече никой не трябва да се съмнява, че управляващите от НДСВ и ДПС са заложници на неясни интереси", заяви Михайлова.

Лидерът на СДС напомни, че Симеон вече носи лична отговорност за съмненията около Милен Велчев, след като министърът на финансите запази поста си.

Мотивите на Велчев да подаде оставка изобщо не са публично обявените, заяви и лидерът на БСП Сергей Станишев. Той припомни, че решението на финансовия министър няма нищо общо с бюджетната политика, защото оставката била подадена успоредно с утвърждаването на макрорамката на бюджет 2003.

Станишев допусна, че Велчев се е почувствал пренебрегнат след промените в кабинета, които го лишили от ролята му на ключов министър. Както оставката на ген.Борисов завърши с нищо, така завърши и тази на Велчев, допълни лидерът на БСП.

С оттеглянето на оставката си Велчев доказа, че тя е била опит за изнудване на правителството, коментира и бившият финансов министър Муравей Радев. Според депутата от СДС обаче, с рекета си Велчев си създал много сериозни противници както в кабинета, така и в мнозинството, затова ще му бъде трудно при защитата на бюджета за следващата година.

Дали Велчев е успял да окаже натиск, ще видим тези дни. Но постъпката му е изключително недостойна, защото фигурата на финансовия министър е най-неподходящата за такива "циркови изпълнения", тъй като уронва престижа на държавата, допълни Радев.

Според Татяна Дончева от БСП факта, че Велчев сам изтегля оставката си означава, че той не е успял да постигне с нея нито публично заявените си цели, нито онези, които не заяви.

Нищо особено не се случи, потвърди се моето мнение, заяви лаконично за mediapool.bg Костадин Паскалев, съветник по вътрешната политика на президента Георги Първанов.

Още на 8 август бившият вицепремиер в кабинета Сакскобургготски коментира, че Велчев ще остане на поста си и че в държавата се разиграва поредният сапунен сериал. Той определи оставката като удар на финансовия министър срещу премиера и като опит за поставяне на място на непослушните министри Ако не започне дебат за политиката на България в светлината на членството ни в ЕС, оставката на Велчев ще остане само опит за извиване на ръце на министри от кабинета и на представители на НДСВ и ДПС, каза тогава Паскалев.

Споделяне

Още от България