НДСВ се закани да излезе от коалицията, но не веднага

НДСВ се закани да излезе от коалицията, но не веднага

В неделя извънредният конгрес на НДСВ извади името на лидера си “Симеон Втори” от названието на партията, която я прекръсти на Национално движение за стабилност и възход и запази абревиатурата НДСВ. Шест години след основаването на партията, за пръв път на нейния най-висш форум се чуха и думи в открит бунт срещу царя, както и срещу политиката му за участие на НДСВ в настоящото правителство.

Бившият външен министър Соломон Паси “взриви” конгреса с предложението си напускане на тройната коалиция, което бе посрещнато със спонтанно одобрение от делегатите на партийния форум.

Това се случи малко след като лидерът Симеон Сакскобургготски се изказа категорично за бъдещето на НДСВ като част от настоящата коалиция с БСП и ДПС и упрекна онези, които смятат обратното в “ограничено мислене”.

Тройната коалиция не е част от бъдещето на НДСВ, заяви Паси, който от трибуната на конгреса запита колко от делегатите искат да останат в коалицията и ако искат - да вдигнат своите членски карти. Това не направи никой. На въпроса кой иска да излязат от тройната коалиция и решението да се вземе сега, а не “когато му дойде времето”, всички делегати вдигнаха картите си. В залата настана бурно оживление и се чуха възгласи “Браво!”.

Председателстващият заседанието зам.-председател на НДСВ Милен Велчев се опита да спре Паси с мотива, че не трябва да се взимат така решения в този момент, но Паси отвърна, че просто прави “социологически сондаж”.

По думите му тройната коалиция живее за сметка на НДСВ, което ще загуби най-много, когато управлението се срине заради корупционни скандали.

Според Паси НДСВ трябва да кажат и приемат ли предложения от лидера на ДПС Ахмед Доган “либерален бартер” или искат да се развиват самостоятелно.

"Ако СДС-тата бяха наред, и те щяха да говорят тук пред вас. Приемете, че аз говоря от тяхно име в момента, защото съм създавал СДС, и ако сега царят ме уволни, аз ще отида да обединявам СДС-тата", каза още Паси.

Не е ясно дали акцията му е пореден театрален трик на НДСВ с мълчаливата благословия на царя, за да държат БСП в напрежение и да принудят Станишев да притисне повече Ахмед Доган, който на тоя етап не е дал съгласие за смяна на свои министри.

Депутатът Атанас Щерев също настоя НДСВ да преоткрие своята индивидуалност и напусне тройната коалиция преди местните избори, тъй като задачата за членството на страната в ЕС вече е изпълнена. Щерев обясни, че партията може да остане в коалицията, ако има възможност да влияе върху правителствената политика и да я балансира, но това не ставало. Думите на Щерев също бяха посрещнати с овации.

По-рано в неделя делегатите на жълтия конгрес аплодираха силно и призива на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, прочетено от Цветан Цветанов, НДСВ да напусне тройната коалиция.

След това Симеон Сакскобургготски за пореден път обясни в словото си трудното решение да влязат в управлението с БСП и ДПС, за да гарантират членството в ЕС и необходимостта на останат н кабинета, за да провеждат модерни управленски политики, делегатите пак бурно ръкопляскаха. В края на словото на лидера си станаха на крака.

Приказките, които и досега се чуват, че НДСВ е допуснало някакъв идеологически "грях" с участието си в социаллиберална коалиция, издават ограничено мислене", по думите на Сакскобургготски.

По същото време на “Позитано” 20, където се провежда пленум на БСП, социалисти излизаха от залата и питаха журналисти как тече конгреса на НДСВ и ще излизат ли от коалицията. Залогът, както може да се очаква, е присъствието на ДПС в кабинета, от което губят и БСП, и НДСВ и срещу което въстана министърът в оставка Румен Овчаров.

Решението ще вземе новото партийно ръководство

Доган предложи “либерален бартер”

В изказването си пред конгреса на НДСВ Ахмед Доган, който е в обтегнати отношения със Сакскобургготски след кризите в края на предишното им съвместно управление, поздрави жълтите с позитивната им медийна предизборна кампания.

 още

Против излизането от коалицията се обяви общинският съветник Владимир Каролев, защото при едни предсрочни избори премиер ще стане Бойко Борисов, който се държи като “мъжкар”, но не върши работа като кмет.

Днешният конгрес няма да отговори на основния въпрос – излизаме ли от коалицията, това ще е първата задача пред новото партийно ръководство, коментира по-късно говорителят на НДСВ Станимир Илчев.

“Време е да покажем презрение към клеветите, инсинуациите, манипулациите. За първи път НДСВ играе една жива игра с много рундове”, допълни той.

От “царя каза” до “царя е бесен”

В открит бунт срещу лидера Сакскобургготски депутатът от НДСВ Антония Първанова се обърна към него с думите: “Надявам се да си направите нужните изводи от днешния конгрес,” и  “Ние се опитваме на ви кажем много неща, надяваме се да ни чуете”.

По думите ѝ първият мандат на жълтите е минал под мотото “Царя каза”, а в момента политиката на партията се води под девиза “Царя е бесен”. Според нея причина за това е трудният достъп лидера.

“Избирателите показаха, че са изморени от старите партии, дано в скоро време и НДСВ не стане една от тях”, каза Първанова. Тя определи работата на партията с медиите като “PR на погребална агенция – има нужда от информация, но ако може за НДСВ да се говори колкото се може по-рядко”.

Първанова каза, че политиката на НДСВ е хаотична и предложи политическият съвет на партията да се среща с областните и общински координатори поне веднъж на три месеца. Накрая тя завърши с “Нямаме нужда от ешафод, а от работа”.

Сакскобургготски изслуша изказването без каквато и да е видима реакция.

Симеон предупреди своите да не интригантстват

В словото си при откриването на извънредния конгрес той обяви, че интригите пречат на нормалната работа в НДСВ и създават публични инсинуации, които изкривяват образа на партията. Той обеща занапред да е безкомпромисен към интригите и НДСВ постоянно да разяснява дейността си пред хората, за да няма инсинуации и слухове.

Последната подобна “интрига” се завихри около Антония Първанова, която не успя да стане евродепутат заради спусната “отгоре” водачка на листата Биляна Раева и в отговор успя да мобилизира преферениални гласове в своя полза. Те не ѝ стигнаха да измести Раева, но бяха явен жест на неподчинение, който вбесил царя. Към това се добавиха слуховете за евентуално създаване на нова либерална формация.

НДСВ отворено за коалиции и в ляво, и в дясно

Лидерът каза още, че НДСВ е отворено за коалиция и в ляво и в дясно. Приоритети на партията за местните избори наесен са очертаване на местните приоритети, търсене на коалиционни партньори по места, анализ на отлива на привърженици и предприемане на мерки за повторното им привличане, укрепване на местните структури, създаване на клубове на интелигенцията, която подкрепя НДСВ и др., каза Сакскобургготски.

Той смята за наложително да продължат тенденцията за разделяне на партийните отговорности от тези в изпълнителната власт.

Подкрепа за “корекции” в кабинета

Симеон се обяви за необходими “корекции” в правителството за оставащите две години от мандата, както вече предложи премиерът Станишев.

За да приветстват конгреса на коалиционните си партньори, в НДК дойдоха премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев и лидерът на ДПС Ахмед Доган, които седнаха един до друг.

Конгресът обсъди изборните резултати, които единодушно се определят като “слаби” и “незаслужени”, тъй като НДСВ едвам успя да вкара един евродепутат.

Местните структури се надпреварват да критикуват партийното ръководство, заявявайки, както винаги, подкрепа за лидера Сакскобургготски.

Делегати казаха, че за НДСВ са гласували само партийните членове и техните семейства, а в листите се спускат непознати имена.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?