НДСВ сезира европейските институции за мораториума върху царските имоти

НДСВ ще сезира Европейския парламент, европейския омбудсман и Съвета на Европа за поредица от действия на Народното събрание, които нарушават свободите и правата на гражданите в България, сред които и налагането на мораториум върху царските имоти, съобщиха от партията в събота.

НДСВ ще сезира европейските институции заради проекта за промени на Закона за електронните съобщения, с които са нарушават човешките права за свободна кореспонденция. Подготвените промени дават безконтролен и постоянен достъп на МВР до данните на мобилните оператори и интернет-трафика.

НДСВ са възмутени и от намерението да се проведе популистки референдум, в който мнозинството да се произнесе за новините на език на малцинството, както и за мораториума върху разпореждане с имотите на Симеон Сакскобургготски, приет от парламента в петък.  НС отне правото на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза да се разпореждат със земи и имоти, върнати или дадени им като обезщетение на наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

НДСВ ще настоява Групата на либералите в европейския парламент (АЛДЕ) да включи в поискания вече дебат за правата на човека в България по повод лансирания референдум и другите две теми – свободата на кореспонденцията и защита на частната собственост като част от човешките права.

Евродепутатът на НДСВ Антония Първанова коментира, че България става предмет на дискусии в ЕП по повод човешките права, което я нарежда в компанията на държави извън ЕС като Иран и Конго. Според нея българският парламент нарушава Хартата за човешките права, която е част от Лисабонския договор от 1 декември т.г., тоест България нарушава Лисабонския договор.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?