НДСВ ще настоява за политическо решение на ЕС за 2004-та

Правителството ще се опита да постигне политическо решение на ЕС до края на т.г., че България може да приключи по-рано преговорите от Румъния, което в последствие да позволи да се иска разделяне на пакета.

Това стана ясно от обясненията на шефа на парламентарната комисия по евроинтеграция Даниел Вълчев и Гергана Грънчарова от външната комисия. Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева също акцентира, че едновременното приемане на София и Букурещ в ЕС не изключва България да приключи преговорите още догодина.

Становището от Стратегическия документ на ЕК не е окончателната позиция на ЕС. Това е предварителен анализ и препоръка към Европейския съвет, който ще заседава през декември в Брюксел, коментира Гергана Грънчарова пред Мediapool.

По думите ѝ, на политическо ниво България ще продължи да настоява ЕС през декември да препотвърди формулата, че е готов да приключи преговорите през 2004 г. с онези кандидатки, които също са готови. Това е ключът за решаването на този въпрос, допълни Грънчарова.

Според нея най-добрият вариант е Румъния да успее да навакса лекото забавяне във времето, но ако не се случи, е съвсем нормално българските институции да искат ревизия на това пакетиране. Ние остро възразяваме срещу всяко изкуствено пакетиране без обективни критерии, каза Грънчарова и постави въпроса дали България ще бъде изкуствено забавена в процеса по приключване на преговорите.

Обвързването на България с Румъния чрез общ договор за присъединяване не е злонамерено отношение на ЕС към България, защото цялата история на европейското разширяване е пакетно, коментира и Даниел Вълчев. Като примери той посочи не само десетте страни, които ще влязат в ЕС заедно през май догодина, но и приемането на Испания и Португалия, при което на Мадрид се е наложило да изчака изоставащия Лисабон.

Позовавайки се на изказването на комисаря Ферхойген, Вълчев също посочи, че е напълно вероятно България да приключи преговорите за присъединяване по време на мандата на сегашната Еврокомисия.

Като притеснения извън пакетирането ни с Румъния Вълчев очерта евентуалната поява на умора и допълнителен евроскептицизъм в европейските общества след приемането на първите 10, което може да се отрази на решението за София и Букурещ. Той посочи като лошо и съвпадението между времето, когато трябва да се вземе окончателното решение за присъединяване на България и дебата за намаляване на селскостопанските субсидии в рамките на ЕС, тъй като новите членки са допълнителна заплаха.

Вълчев изговори и опасността от допълнително пакетиране на България и Румъния с Турция, която още не е започнала преговорите, или с Хърватска, която се очаква да ги започне догодина.

От Атина министър Кунева пък призова за повече деликатност в коментарите по тази тема, за да не се стигне до противопоставяне със северната ни съседка. Съвсем неделикатни обаче бяха коментарите от страна на опозицията.

България не само не получи категорични гаранции за исканата дата на приключване на преговорите и членство в ЕС, но обвързването ни с Румъния създава опасности този период да бъде удължен заради разликата в нивата на подготовка на двете страни, коментира Димитър Абаджиев от ОДС. Той посочи че нивото, на което е Румъния по брой затворени глави в момента, е същото, на което България е била преди 16 месеца.

Абаджиев спомена и силните послания на канцлера Шрьодер по отношение на Хърватия в контекста, че страната ни може да бъде пакетирана и с други държави.

На фона на загубената политическа легитимност на сегашното правителство след местните избори, Абаджиев призова всички политически сили да изработят заедно обща национална позиция, за да не се допусне тези опасности наистина да се случат.

Докладът на Европейската комисия безспорно е положителен за България, но ме тревожи връзката ни с други държави-кандидатки, каза и Ирина Бокова от БСП. Тя също изрази мнението, че България не бива да бъде заложник на други кандидатки.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?