НДСВ ще пита народа за здравните услуги - безплатни или качествени

Вместо да предложи и приложи конкретен модел за продължаване реформата в здравеопазването, в края на мандата си НДСВ реши да се допита до мнението на народа как да се подходи към съществуващите в момента дилеми и проблеми. Такова решение Политическият съвет на управляващата партия взе на заседанието си във вторник, след като изслуша обемист доклад на здравния министър Славчо Богоев по реализирането на реформата до момента.

Политическият съвет е възложил на председателя на парламентарната здравна комисия Атанас Щерев и на министър Богоев да организират обществен дебат за продължаването на реформата в здравеопазването, а основната тема в него ще бъде "пациентът в центъра на системата на здравеопазването", обясни министърът на икономиката и член на жълтото ръководство Лидия Шулева.

С дебата, според Богоев, управляващите ще добият ясна представа каква част от населението смята, че здравните услуги трябва да бъдат изцяло безплатни и поставят акцент върху това те да бъдат безплатни, а не да са качествени и каква част от гражданите би предпочела качество, за което да си заплати. На базата на тези статистики и мнения НДСВ ще може да излезе с перспективни решения по темата, обясни министърът.

Запитан защо в края на мандата си НДСВ се сети да чуе мнението на народа, Богоев обясни, че в началото на управлението обществената дискусията била на ниво "комунизъм или демокрация" и така фокусът на общественото внимание се измествал в погрешна посока.

Неотложната медицинска помощ - приоритетен проблем

До месец министър Богоев ще предложи и конкретни мерки за преодоляване на проблемите със спешната и неотложната медицинска помощ, които според доклада му са доста сериозни.

Богоев призна, че това е съществена слабост на сегашния модел. Общопрактикуващият лекар е задължен да оказва 24-часова неотложна помощ, а физически това било непосилно и нереализуемо. В момента тази услуга се поема от здравната каса. След като не намират личния си лекар, нуждаещите се пациенти се обръщали към "Спешна помощ", финансирана от държавния бюджет .

Спешна помощ, която отговаря за "животозастаршаващи случаи" не може да поеме и "неотложните случаи", тъй като това ще доведе до сериозно разхищаване на обществения ресурс, обясни проблема Богоев.

Като едно от решенията той посочи въвеждане на графици и смени на дежурствата на общопрактикуващите лекари, както и указването на ясни дефиниции, с които да се разграничат категорично двете понятия - неотложна и спешна помощ.

До края на април министърът ще трябва да разработи и проект на Стратегия за развиване на здравеопазването с нова национална лекарствена политика, е гласувало още жълтото ръководство.

В проекта ще залегне като приоритет ускорено изработване на нормативна база, както и начинът, по който България ще се интегрира в европейския пазар - изключително рестриктивен и регулиран.

Стратегията трябва да предложи инвестиции в развитието на определени елементи в разпространението на лекарства и лекарствената регулация.

Споделяне

Още от България