НДСВ ще подкрепи за президент Желев, а не Стоянов

Да, няколко пъти. Последният път беше непосредствено преди формиране на правителството.

За какво ниво на участие ставаше дума?

Вицепремиер и двама министри, предложени от Демократическата партия.

С кого от ДП се водеха разговори?

Доколкото имам информация, с председателя на партията.

Какви министерства са Ви предлагали?

Да си запазим т.нар. министерство без портфейл, вицепремиер по социалната политика и министерството на транспорта и съобщенията

А сега водени ли са разговори за заместник министри?

Това не мога да го кажа.

Научихме, че лично с Вас са водени такива разговори за заместник-министър?

С мен бяха водени няколко разговори, но аз от 1990 г. съм известен с това, че не съм човек, който ще стане министър или заместник-министър заради политически игри. Ако партията разреши, ще отида.

За кои министерства ставаше дума?

Заместник-министър на отбраната, вицепремиер по социалната политика.

Има ли вероятност да се променят нещата и да влезнете в кабинета?

Не, няма такава вероятност.

Днес се появи информация,че са водени такива разговори и че има вероятност хора от БЗНС- Народен съюз да станат зам. министри?

Аз няма да влезна в правителството. Доказал съм, за разлика от г-н Праматарски, че съм принципен човек. Мен и в предишното Народно събрание ме каниха за зам. министър и за министър и никога досега не съм приемал. Докато някои хора приеха, без скрупули. Аз няма да приема, защото не приемам това, което става в България.

А какво става в България?

Лумпените около Иван Костов загубиха изборите и ние имаме морално право да се отдръпнем, докато лумпените около Иван Костов си отчетат грешките и това, което направиха за България. Така както тези около Филип Димитров едно време не отчетоха причините за загубата на изборите 1994 г. Същото се повтори и сега. Казвам го с чисто съзнание и ще си нося отговорност за думите.
Лумпените около Симеон са твърде много и той тепърва ще страда от тях. Лошото е, че лумпените около Костов и Филип Димитров се оказаха едни и същи и хора.

А какво представляват лумпените около Симеон?

Хора с нереализирани амбиции, хора, изникнали от нищото, а в същото време хора, участвали твърде активно в разграбването на държавата. Мога да го кажа съвсем откровено - г-н Герджиков е един от хората, който участваше в разграбването на държавата по времето на Г-13. Доколкото си спомням, той беше първо съветник в Агробизнесбанк, след това стана синдик.

Кои други са лумпените около Симеон?

Цялата тази плеяда от млади свободни момичета - те са там, за да мълчат и да правят това, което им каже "гуруто". "Гуруто" досега не се е доказвал като политическа личност, а единственото му задължение беше да дойде, да представи себе си и да спечели изборите. Скоро четох в един анализ, че Н.В има нужда от безличия в парламентарната група, защото те се управлявали най-лесно.

Той безличия ли събра?

Естествено.

Това означава, че той няма особени шансове за успех?

Това ще го разберем след години, но за българския народ ще е твърде късно.

Има ли рискове Демократическата партия да се разцепи?

Няма такива рискове, с изключение на няколко дребни душици, които са твърде продаваеми. С тези дребни душици може да се направи всичко. Тези дребни душици, без да са направили едно изказване в НС, са депутати от 1990 г. досега. Същите тези дребни душици може човек да ги купи много лесно.

Кои са те?

Вижте кои са депутати в момента.

Значи Александър Праматарски?

Няма да коментирам.
Аз съм човек, който от 1990 г. се е борил за някаква кауза и в един момент вижда, че тази кауза се загубва "благодарение" на хора, като президента, като министър-председателя и като председателя на партията ни.

Президентът по какъв начин участва в загубването на каузата?

В тази връзка интервюто на Емил Кошлуков е много симптоматично.

Смятате ли, че НДСВ ще подкрепи Стоянов за втори мандат?

Няма да го подкрепи. И това ще бъде един от първите сполучливи ходове, които ще направи. Желю Желев преди пет години беше преметнат по един отвратителен начин от неговите съветници на предварителните президентски избори. Мисля, че в политиката, както и в живота, трябва да има обществен реванш. Бившият президент Желев ще бъде едно нормално участие в президентските избори. Аз съм убеден, че той ще участва.

Мислите ли, че НДСВ ще подкрепи кандидатурата на Желев?

Надявам се.

Още от България