НДСВ ще прави закон за царските имоти

НДСВ ще прави закон за царските имоти

НДСВ обмисля да предложи изготвянето на закон, който да уреди въпроса с царските имоти на базата на решението на Конституционния съд, обявил отнемането им от държавата за противоконституционно, заяви във сряда депутатът от НДСВ Олимпи Кътев, който в качеството си на областен управител върна на бившия премиер двореца “Царска Бистрица” и “Саръ-гьол”.

Според Кътев е дошъл е моментът да се затвори страницата с царските имоти, а от НДСВ са готови да предприемат всички необходими действия в тази посока.

Този въпрос е бил дискутиран в ПГ на НДСВ, ще има разговори и с коалиционните партньори от БСП.

Темата отново стана актуална, след като ДСБ излезе със становище, че връщането на имотите е противозаконно и противоконституционно, защото те не могат да бъдат придобити само на базата на решението на КС.

В сряда мнозинството отхвърли искането на ДСБ за изслушване на премиера Сергей Станишев и министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов за тяхната позиция за царските имоти. Мнозинството отхвърли и проекторешенията на ДСБ за мораториум върху сделките с царските имоти и за създаване на комисия по доклада на ООН за нарушения в програмата “Петрол срещу храни”, където БСП е посочена сред облагодетелстваните от режима на Саддам Хюсеин.

Олимпи Кътев отрече твърденията на депутата от ДСБ Асен Агов, че има сключена сделка между БСП и НДСВ за взаимно потулване на въпроса с царските имоти и за евентуалното участие на БСП в злоупотреби по програмата за Ирак “Петрол срещу храни”.

Министър Асен Гагаузов потвърди, че договорка межди групите няма. Той се съгласи, че е необходим закон.

“Такъв закон обаче трябваше да се приеме още преди решението на Конституционния съд, през 1998-99 година, когато на власт бяха ОДС”, добави Гагаузов.

"Разбирам неудобството на тройната коалиция, но припомням, че в миналия парламент БСП вкара 40 подобни искания", заяви от трибуната на парламента зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова при разискването на предложението за царските имоти.

“Ние настояваме да се махне мазното петно от България, сложено от сделката "Петролгейт" и действията на БСП, както и да се реши проблемът с имотите на Симеон Сакскобургготски”, заяви и Асен Агов.

Депутатите от левицата Костадин Паскалев, Васил Мръчков и Петър Антонов гласува “за” изслушането в пленарна зала на премиера и регионалния министър.

Парламентът отхвърли и искането на ПГ на Атака правната комисия да разгледа документите по връщането на царските имоти и да се излезе със становище по въпроса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?